Читај ми!

Бан: САД треба да смање број масовних убистава

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун, позвао је Сједињене Америчке Државе да предузму кораке да смање насиље ватреним оружјем, после пуцњаве у колеџу Ампкуа у америчкој држави Орегон убијено десеторо људи.

"Генерални секретар изразио је наду да ће САД, кроз снажан демократски процес који их карактерише, бити у стању да предузму неопходне кораке и умање страшан број људских жртава у нападима ватреним оружјем у америчком друштву", поручио је портпарол УН Стефан Дижарик.

У међувремену, полиција је код нападача открила 13 комада оружја, која су сва набављена легално, саопштили су званичници, преноси Танјуг.

Од тога, шест комада оружја пронађено је у школи, а седам у стану нападача, преноси АФП.

У пуцњави на колеџу "Ампкуа" у Орегону, убијено је десеторо људи, укључујући нападача, а како је касније саопштено, троје рањених је у стабилном стању, укључујући и једног који је најпре проглашен као критичан случај.

Нападач је идентификован као 26-годишњи Крис Харпер Мерсер, саопштио је раније неименовани званичник владе.

Мотиви напада засад нису познати, а један од преживелих је навео да је нападач тражио да се жртве изјасне које су вере пре него што је почео да пуца, пренела је агенција АП.

Отац једне рањене девојке рекао је да је нападач тражио од студената да кажу да ли су хришћани, а потом је пуцао у њих.

Полиција је обавештена о пуцњави нешто после 10.30 по локалном времену. Власти, такође, истражују објаве на друштвеним мрежама које је наводно написао нападач.

Неки медији наводе да је могуће да је он на Интернету објавио да намерава да изврши напад.

Медији су раније објавили да је у нападу убијено 13 особа, а да је седам рањено.

Шериф округа Даглас Џон Ханлин није желео на конференцији за новинаре да открије идентитет нападача, који је мртав, али засад није познато да ли га је убила полиција или је извршио самоубиство.

Колеџ "Ампкуа" се налази у граду Розебург, који има око 20.000 становника и налази се 418 километара јужно од Портланда, највећег града савезне државе Орегон.

У нападу на Основну школу "Сенди Хук" крајем 2012. године убијено је 20 ученика и шест одраслих особа. Од тада, забележене су 142 пуцњаве у школама широм САД, пренела је агенција АФП.

Амерички председник Барак Обама је после тог напада поново позвао на доношење закона о контроли оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи