Читај ми!

Ирак са Русијом, Ираном и Сиријом против ИД

Ирачки војни званичници сарађују на обавештајном и безбедносном плану са Русијом, Ираном и Сиријом како би се супротставили претњи џихадиста из Исламске државе.

Договор о сарадњи постигнут је услед "повећане забринутости званичне Москве због учешћа хиљада терориста из Русије у кривичним делима на страни Исламске државе", саопштила је синоћ команда за заједничке операције ирачке војске, преноси Танјуг.

Између четири земље ће се формирати комитет за координацију у којем ће бити представници сваке од њих. То ће бити тело за рамену и анализу обавештајних информација и праћење кретања џихадиста, објаснио је портпарол ирачког премијера Сад ел Хадити за АФП.  

Та сарадња би могла да обезбеди Русији више утицаја на Блиском Истоку, оцењује Ројтерс, подсећајући да је та земља последњих недеља повећала своје војно присуство у Сирији, док истовремено врши притисак да званични Дамаск буде укључен у међународне напоре у борби против Исламске државе, што Вашингтон одбија.

Ирачки званичници су претходно у петак негирали извештаје да су руски, сиријски и ирански војни команданти у Багдаду основали јединицу за сарадњу, која треба да сарађује са шиитским снагама, најважнијим учесницима у борби Ирака против радикалних сунитских милитаната из редова Исламске државе.

Ирачки министар спољних послова Ибрахим ел Џафари је у Њујорку у петак изјавио да његова земља није ангажовала руске војне саветнике за помоћ ирачким снагама, али је позвао коалицију на челу са САД да бомбардује више циљева Исламске државе у Ираку.

У међувремену, у Њујорку су шефица европске дипломатије Федерика Могерини и министар спољних послова Ирана Џавад Зариф разговарали о "потреби да се рат у Сирији, који је изазвао толико патњи, оконча".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару