Читај ми!

Обеид: Национални дијалог кључ решења кризе у Сирији

Отправник послова амбасаде Сирије у Србији Мазен Обеид каже за РТС да је решење кризе у Сирији у националном дијалогу самих Сиријаца. Борба против тероризма је, каже, приоритет у постизању политичког решења.

Мазен Обеид, отправник послова Амбасаде Сирије у Србији, рекао је у интервјуу за РТС да је решење кризе у Сирији у националном дијалогу између самих Сиријаца, без спољног мешања и без било каквог притиска који се односи на суверенитет земље.

"Сматрамо да Сирија верује у дијалог са националном опозицијом која није везана за иностранство и која није инструмент у њиховим рукама. Борба против тероризма је приоритет у постизању политичког решења", каже Обеид.

Доласком јесени и зиме европске земље очекују већи прилив миграната. Не зна се тачан број људи који је до сада напустио Сирију.

"Не знамо колико је људи напустило земљу. Сиријска влада пружа напоре да се суочи са разлозима који доводе до миграције Сиријаца ван Сирије. С друге стране, западне државе које подстичу кризу морају да схвате опасност такве политике и да сносе одговорност. Они не треба да подржавају тероризам и да кују заверу влада против Сирије. То се нарочито односи на тренутну власт у Турској, Саудијској Арабији, Катару и још неким државама у региону", каже отправник послова амбасаде Сирије у Београду.

Када је реч о ситуација у Сирији, Обеид каже да влада његове земље сноси највећи терет што се тиче хуманитарног питања унутар Сирије.

"Главни проблем је што неке регионалне и међунаордне организација за људска питања, злоупотебљавају свој положај зарад неких других својих планова. Они су мешају у унутрашња питања Сирије. И не само да су забраниле долазак хуманитарне помоћи него су је и насилно одузеле. То су Исламска држава и Џибхат ел Нусра које су блокирале људе", каже отправник послова сиријске амбасаде.

Стране новинске агенције јављају да су снаге безбедности уништиле неке од кампова Исламске државе и терористичких група. Међународна коалиција предвођена Америком такође бомбардује те положаје.

Према речима Обеида једина права сила, која је моћна да се бори против тероризма и да га уништи јесте сиријска арапска војска и ирачка војска.

"Такозване међунаордне коалиције, које предводе САД нису постигле озбиљне резултате на терену у борби против тероризма. Немоћни су да искорене ИСИЛ. Запад користи политику двоструких стандарда у Сирији. И то у време када Сирију гледа као партнера у међунаордним напорима да се спроведе споразум о уништењу хемијског наоружања - одриче се тог партнерства када је реч о борби против тероризма. Сирија је потпуно спремна за сарадњу у борби против екстремизма и тероризма. Једина права сила, која је моћна да се бори против тероризма и да га уништи јесте сиријска арапска војска и ирачка војска. Тероризам је главна претња по светски мир и стабилност", каже Обеид.

Мазен Обеид се нада да ће се једног дана вратити сви они који су напустили домовину.

"Сирија је пре избијања кризе била једна од најбезбеднијих земаља света. Сви су живели заједно и надам се да ће тако бити у будућности," рекао је отправник послова амбасаде Сирије у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару