Читај ми!

Meркелова позива на реформу Савета безбедности

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је у Њујорку да је време да се Савет безбедности Уједнињених нација реформише како би се остварила реална дистрибуција моћи у свету.

Ангела Меркел је на седници Генералне скупштине, посвећене глобалном развоју, рекла да је потребан нови метод како би се превазишли постојећи проблеми, пише Ројтерс.

"То значи да је реформа Савета безбедности неопходна, реформа која би показала прави однос моћи у свету боље него што је то тренутно", рекла је немачка канцеларка у излагању пред својим колегама.

Како је рекла, мора се деловати веома мудро и потребно је пронаћи праве савезнике како би се постигао циљ реформи.

Савет безбедности, најмоћнији орган УН, има 15 чланица, од којих пет сталних – Велику Британију, Кину, Француску, Русију и САД. Ове земље, кључни савезници у Другом светском рату, поседују могућност вета.

Немачка, Јапан, Индија и Бразил наводе да се свет много променио од 1945. и да је неопходно да СБ рефлектује такву ситуацију. Немачка и Јапан, глобалне економске силе и главни сарадници у УН, сматрају да заслужују стално место у СБ.

"Тренутна атмосфера јесте да се не само ове четири државе, већ и многи други не слажу са тренутном структуром и методама рада Савета безбедности", рекла је Меркелова другим лидерима.

Немачка канцеларка је рекла да жели да се удружи са осталима како би се формирала савремена структура Савета безбедности која одговара 21. веку.

Многе земље чланице Уједињених нација су и раније позивале на реформу најмоћнијег тела УН, али су безуспешно радили годинама како би пронашли формулу прихватљиву за ширење Савета.

Пет сталних чланица СБ може блокирати овакве кораке. Британија и Француска наводе да подржавају реформу Савета. Такође, и САД подржавају овакве намере, али веома опрезно. Дипломате УН наводе да су Кина, и у мањој мери Русија, главни противници овакве идеје.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару