Читај ми!

Кремљ: Одлука Кијева да забрани летове је акт лудила

Одлука Кијева да забрани летове руских авио-компанија у Украјину, уколико заиста буде примењена, биће још један "акт лудила", изјавио је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков. Русија ће донети реципрочне мере, поручује руски министар саобраћаја Максим Соколов.

"Не знам да ли су украјинске колеге обавестиле руске ваздухопловне власти, али могу да кажем да би суспензија ваздухопловног сервиса између Русије и Украјине била још један акт лудила", изјавио је Песков, преноси Бета.

Песков сумња да украјински премијер има овлашћење да забрани летове из Русије, додајући да, према међународном праву, то могу да ураде само ваздухопловне власти путем посебних канала.

Министар саобраћаја Русије Максим Соколов рекао је да уколико те намере буду реализоване у документацији ваздухопловних власти Украјине, који ће затворити ваздушни простор за руске компаније, руске власти биће принуђене да донесу реципрочне мере и додао да је о забрани Министарство сазнало из медија, преносе агенције. 

РИА Новости пренела је оцену експерата да би овим потезом Кијев нанео себи штету - Украјина би изгубила приходе за сервисирање авио-компанија, аеродроми транзитне путнике, а управа за авио-саобраћај новац од прелета.

Руски медији пренели су да је украјинска влада у петак саопштила да ће у оквиру украјинских санкција Русији од 25. октобра за руске компаније "Аерофлот" и "Трансаеро" бити забрана летења за Украјину.

"Руски авиони са руском тробојком немају шта да раде на украјинским аеродромима", наведено је у саопштењу а преносе Ведомости.

Забрањује се, такође, транзит руским авио-компанијама преко територије Украјине "производа војне, двоструке намене и војника".

Ведомостима је представник украјинског Министарства инфраструктуре потврдио да ће "Аерофлоту" и "Трансаеру" бити забрањено летење на украјинске аеродроме од 25. октобра.

За те две компаније, којима је транзит био забрањен још августа 2014, настављају да важе "стара" правила, и они неће моћи да лете преко територије Украјине.

Руски дневник на интернет-страници наводи да је указом украјинског председника Петра Порошенка о економским и другим санкцијама Русији обухваћено 388 физичких лица и 105 компанија, од којих 25 ваздухопловних.

До најновијег саопштења украјинске владе остајала је нада да ће руским компанијама бити забрањен само транзит, наводе Ведомости.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару