Читај ми!

Пољска, оскрнављени гробови Црвеноармејаца

У пољском месту Милејчице уништено је гробље совјетских војника, који су погинули током Другог светског рата, саопштиле су локалне власти.

Полиција трага за вандалима који су одговорни за напад на више од 50 надгробних спроемника и разбијање црвених звезда којима су украшени, преноси Танјуг.

Русија је позвала пољску амбасадорку у Москви да оштро протестује због још једног скрнављења гробља совјетских војника из Другог светског рата у Пољској.

"Пољске власти не реагују на наше позиве да предузму адекватне мере да спрече честе случајеве демолирања гробова војника који су бранили Пољску од нациста", саопштило је синоћ руско Министарство иностраних послова зашто зове амбасадорку Катажину Пелчињску-Наленч, јавља Бета.

О гробљу на коме је сахрањено 1.600 војника Црвене армије у заједничким гробницама по десет палих у борбама са Хитлеровом Немачком брине се општина.

"Никада до сада код нас није било таквих изгреда. Мештани, заједно православци и католици ту полажу венце на годишњице краја Другог светског рата", рекао је телевизији ТВН24 председник општине Јежи Ивановјец.

Да је гробље оскрнављено полиција је сазнала у среду и одмах обавила увиђај а пољско Министарство иностраних послова касније је осудило вандалско скрнављење гробља.

"Осуђујемо вандализм на војним гробљима. О инциденту у Милејчицама истрагу воде полиција и Савет заштите сећања на жртве ратова", поручио је портпарол пољског МИП-а Марћин Војћеховски.

Амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев оптужио је у синоћ интервјуу ТВН24 званичну Варшаву да са Москвом води рат преко споменика црвеноармејцима, пошто је уз најновији вандализам недавно демонтирана по наређењу локалних власти метална биста једног совјетског генерала са споменика совјетским војницима у Пјенежњу.

"Тако се не понаша у цивилизованом друштву, ратовање преко споменика је непоштено", подвукао је руски амбасадор.

Руски амбасадор изјавио је да су односи Пољске и Русије најгори од 1945. године а да су за то криви Пољаци јер су уз замрзавање политичких односа прекинули и културне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару