Читај ми!

Папа у УН: Похлепа богатих уништава планету

Поглавар Римокатоличке цркве рекао је на заседању Генералне скупштине Уједињених нација да сиромашан свет има право на образовање, кров над главом, рад и земљу. Папа Фрања је оптужио најмоћније земље света за "себичност и безграничну жеђ" за новцем.

У говору пред више од 100 светских лидера и дипломата, папа је затражио да сиромашнима моментално мора да буде омогућен приступ храни и води, да им се омогући запошљавање и смештај, као и верска слобода, пренео је АП.

Папа се у Њујорку налази у својој првој посети Сједињеним Америчким Државама током које ће посетити три града.

Папа је рекао да човечанство има право и на животну средину и да људи немају право да је искоришћавају и уништавају.

Рекао је да се нада да ће на предстојећем самиту о климатским променама у Паризу бити покренуте конкретне акције.

Папа је оптужио најмоћније земље света за "себичност и безграничну жеђ" за новцем. Он је рекао да их то тера да уништавају планету и осиромашују слабе и угрожене.

Говорећи о абортусу, папа је затражио поштовање према светињи сваког живота.

Његова изјава ће, извесно, задовољити конзервативце који су се жалили да поглавар не говори довољно против абортуса, пренела је америчка агенција АП.

Агенција подсећа и да је Ватикан дуже време имао примедбе на позиве Уједињених нација да се женама омогући контрацептивна заштита и абортус.

Поред позива на поштовање сваког живота, папа је позвао и на препознавање, како је рекао "природне разлике измеђумушкараца и жена".

Папа је осудио, како је рекао "идеолошку колонизацију" развијеног света, алудирајући на то како се идеје о контрацепцији и правима геј популације често намећу сиромашних земљама као услов да им се да помоћ за развој, наводи АП.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару