Читај ми!

Туск: Најважније обезбедити границе ЕУ пред сеобом народа

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је да је најважнији договор са самита Европске уније у среду то што ће Европа хитно кренути у обезбеђење граница пред сеобом народа, како је назвао талас избеглица. Истиче да без тога не може опстати шенгенска зона.

Доналд Туск је истакао да без обезбеђења граница не може опстати шенгенска зона, преноси Бета.

"Без контроле на спољашњим границама ЕУ нема говора о имиграционој политици већ о потпуном хаосу. Пре него што позовемо даље избеглице којима је помоћ заиста потребна, морамо да будемо сигурни да смо као Европа у стању да контролишемо тај процес", рекао је Туск синоћ пољској јавној телевизији ТВП.инфо.

Председник Европског савета, који је и бивши пољски премијер, упозорио је да је угрожен шенгенски простор слободног тока без унутрашњих граница уколико се не осигурају спољашње границе Уније, у шта морају да се упусте и европске институције, рецимо нека будућа европска гранична стража, пошто је очигледно да земље на националном нивоу то нису у стању да учине.

"Не можемо да зацементирамо наше границе зидовима али можемо да повратимо реалну контролу на нашим спољашњим границама да бисмо могли да обавимо улазну селекцију", рекао је Туск.

Садашњи талас имиграната назвао је пре сеобом народа него таласом избеглица на какве смо навикли раније, и нагласио да Европа мора да помогне и земљама ван Уније које се са том сеобом народа боре.

"Коначно нам је пошло за руком да сви лидери у ЕУ почну да говоре о томе како да талас зауставимо... Много месеци многи европски политичари сматрали су да је најважнија мисија Европљана да буду што отворенији и спремни да приме сваког избеглицу, што је европска традиција. Тај начин размишљања превидео је размере проблема и да смо суочени пре са сеобом народа, него проблемом избеглица какав смо познавали годинама", рекао је председник ЕС.

Туск је поручио да нико у Европи сада не треба да се мења у некаквог окрутног човека већ да се врати контрола граница, како Европа не би била тотално отворена баш за сваког, пошто избеглице у овом таласу представљају само одређене проценте у таласу, имиграната.

"Подразумева се да је обавеза да се помогне онима који су у смртној опасности или беже из области у којима бесни рат", рекао је Туск у интервју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару