Читај ми!

Клаус креће у борбу за референдум против избеглица

Бивши чешки председник Вацлав Клаус креће у борбу за то да Чеси добију право да на референдуму или на ванредним парламентарним изборима одлуче да ли ће примити уопште било какве избеглице пошто се показало, како је рекао, да у Европској унији велики силом владају над малима.

"Настојаћу пошто то много људи од мене тражи да влада легализује свај став из Брисела референдумом или преко ванредних парламентарних избора. Нико јој није дао мандат за такав став који може потпуно да промени безбедност у нашој земљи", казао је Клаус чешкој јавној телевизији ЧТ.

Клаус је упозорио да је на састанку министара унутрашњих послова у Бриселу у уторак, када су Чешка, Словачка, Мађарска и Румунија биле прегласане и већински усвојено да се једнократно прерасподели неколико десетина хиљада избеглица, Европска унија престала да се претвара да је јединствена и да су сви у њој пријатељи.

"Сасвим јасно је демонстрирала да се у њој влада силом, као што је то иначе увек и било. До Лисабонског споразума то није било тако лако зато што није постојало већинско гласање о осетљивим питањима", казао је Клаус, преноси Бета.

За своју кампању да о прихватању избеглица са Блиског истока и из Африке Чеси одлуче сами Клаус, како је нагласио, за разлику од владе има мандат, пошто је за неколико седмица око 100.000 људи потписало његову петицију против избеглица у којој тражи од владе да по сваку цену и силом, армијом, обезбеди границе Чешке пред избеглицама.

Чешку владу иако је у уторак гласала против једнократне прерасподеле критиковао је и Клаусов наследник на челу Чешке, садашњи председник Милош Земан и то због тога што је одустала од тога да као Словачка тужи због прегласавања ЕУ суду.

Земан је похвалио је одлуку словачког премијера Роберта Фица да усвојену одлуку о добровољном прихватању 802 избеглице по квотама не примени а ЕУ тужи суду јер је наметнула гласање у тако осетљивом питању.

Председник Земан избегао је у четвртак током посете месту Вишњи Лхоти на истоку Чешке демонстративно да посети тамошњи избеглички центар.

Са странцима се састајем само кад ја њих позовем, што овде није случај", рекао је Земан подсетивши тако на своју ранију поруку избеглицама: "Идите кући. Нико вас није овамо звао".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару