Папа: Одбаците непријатељство према имигрантима

САД треба да одбаце "менталитет непријатељства" према имигрантима, поручио је папа Фрања у обраћању Конгресу. Позвао је на укидање смртне казне у САД и широм света и оштро критиковао трговину оружјем.

У историјском, првом говору једног поглавара католичке цркве у америчком Конгресу, папа Фрања је рекао да САД не смеју да окрену леђа "странцу међу нама", пренео је Ројтерс.

"Изградња нације позива нас да препознамо да стално морамо да успостављамо односе са другима, одбацујући менталитет непријатељства", казао је папа у свом говору у Конгресу, у коме већину имају републиканци, преноси Танјуг.

Негативан однос према илегалним имигрантима доминирао је кампањом кандидата републиканаца за председничку номинацију. Један од водећих кандидата Доналд Трамп изјавио је да би депортовао 11 милиона имиграната без докумената уколико буде изабран за првог човека Беле куће.

Папа је поручио да Америка не треба да буде запањена бројем имиграната, већ да их посматра као особе и одговори на начин који је "хуман, праведан и братски".

Коментари папе о имиграцији праћени су честим аплаузима, већином посланика из редова демократа.

Папа Фрања, син италијанских имиграната у Аргентини, у свом говору на енглеском језику дотакао се низа тема блиских либералима у САД, али је такође истакао конзервативне вредности и католичка учења по питању породице.

Осврнувши се на питања абортуса и еутаназије, папа је рекао да човечанство мора да "заштити и одбрани људски живот у свакој фази развоја".

У свом говору он је, такође, позвао на борбу против климатских промена, већу једнакост на пољу економије и окочање смртне казне.

Против смртне казне и трговине оружјем 

Поглавар Римокатоличке цркве, позвао је на укидање смртне казне у САД и широм света и оштро критиковао трговину оружјем.

Папа је у обраћању конгресменима поручио да је сваки живот светиња и да друштво може само да има користи од рехабилитације особа осуђених због злочина.

Он је подсетио да су и амерички бискупи позвали на укидање смртне казне. У САД се многи политичари и грађани противе таквој идеји.

Говорећи о трговини оружјем у законодавном телу земље која је највећи извоник оружја на свету, папа се запитао зашто се оружје продаје онима који само желе да нанесу патњу невинима.

"Тужно, али одговор је, као што сви знамо, због новца - новца натопљеног крвљу, често крвљу невиних", рекао је поглавар Римокатоличке цркве.

Он је, међутим, оценио да је легитимно употребити војну силу против "неправедне агресије", као што су то напади Исламских екстремиста у Сирији и Ираку.

Папа је пред конгресменима поновио и своје залагање за борбу против климатских промена и позвао на предузимање "храбих и одговорних напора" како би се спречили разорни ефекти тих промена.

У свом говору папа је изразио симпатије за америчке индијанце и њихов "турбулентан и насилан" први сусрет са надолазећим Европљанима. Оценио је, међутим, да је тешко судити ономе што је у прошлости учињено на основу данашњих стандарда.

Након говора пред члановима Конгреса, папа се са балкона тог здања обратио десетинама хиљада окупљених грађана, којима је, на шпанском, упутио своју уобичајену поруку да се моле за њега.

Очигледно свестан да међу окупљенима нису сви хришћани, па ни верници, папа је, преко преводиоца, рекао: "Ако међу вама има оних који не верују или не знају да се моле, пошаљите ми своје добре жеље". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару