Читај ми!

Упркос спорењима, могућност договора о избегличким квотама

Спорења у вези са обавезујућим квотама за прихватање избеглица остала су и после састанка у Прагу шефова дипломатија Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске и Летоније с министром спољних послова Луксембурга који председава ЕУ.

Међутим, постоји извесна шанса да ће се сутра на састанку министара унутрашњих послова ЕУ ипак наћи решење прихватљиво за све, преноси Бета.

"Ми, и цела Европска уније и западне земље и Вишеградска група знамо да је неопходно да се нађе заједничко европско решење. Земље имају различите ставове, али учинићемо све да сутра са састанка одемо са закључцима. Мислим да није немогуће, али изискује даљи напоран рад. Имамо 20 сати", рекао је министар Жан Аселборн из Луксембурга.

Аселборн је избегао да одговори на питање да ли ће, ако и сутра остане спор, квоте бити обавезујуће или добровољне и да ли ће министри о њима гласати и пресудити квалификована већина или консензус.

"Учинићу све да на састанку предложим нешто што може да прихвати свих 28 чланица ЕУ. То је смер којим ћу кренути. Исход не може да се предвиди", рекао је министар спољних послова Луксембурга.

Домаћин данашњег састанка, шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек упозорио је да је тај скуп био само припремни, како би се повећале шансе да се постигне договор о прерасподели избеглица.

"Сви смо данас при идеји да се постигне заједнички став зато што је Европи потребна колективна акција како би се убрзало решавање тешке ситуације избеглица", навео је Заоралек.

Пољска, Словачка и Чешка на сутрашњи састанак министара унутрашњих послова о прерасподели избеглица иду с категоричним ставом да прихватање избеглица мора да буде добровољно, а никако наметнуто по аутоматским квотама како желе западне земље на челу са Немачком.

Три земље сматрају да би прихватање избеглица по аутоматским квотама била "позивница" милионима имиграната из светских кризних жаришта да дођу да траже азил у Европи.

Пољска и Чешка опрезно показују спремност да прихвате и више избеглица него што би им било наметнуто квотама, али искључиво добровољно и једино избеглице – не и економске мигранте.

Словачка једина и даље инсистира на томе да може да прими само 200 хришћанских породица из Сирије, а њен премијер Роберт Фицо је током викенда у разговору с немачком канцеларком Ангелом Меркел уместо азила за избеглице, понудио 20 милиона евра за обезбеђење спољашње границе шенгенске зоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи