Читај ми!

Пољска солидарност на испиту

У Пољској сутра протести због миграната, претходни пут истовремено су се окупљали и они за и против помагања избеглицама. Према најављеним квотама Пољска би требало да прими око 12.000 људи.

Од када су избеглице закуцале на врата Европе, пољска изрека "Са гостом у кућу ти улази и Бог" за многе Пољаке је под знаком питања.

Иако знају да би се избеглице овде задржале кратко, пре одласка у Немачку или Шведску, свакодневне, различите поруке политичара и медија пољуљале су традиционалну пољску солидарност.

"Мислим да Европска унија мора да их прихвати и обезбеди им услове да живе и раде. Али, ако буду правили проблеме због религије и буду лењи, онда ће то бити велики проблем", кажу у Пољској. 

Неки кажу и да је неколико хиљада миграната, међу 40 милиона Пољака само кап у мору. "Мислим да треба да помогнемо свима који беже од рата. Али пошто и сами имамо економске проблеме, за оне који долазе као економски мигранти, Пољска баш и није најбоље место", кажу Пољаци.

Избегличка криза ипак је већи социјални него економски проблем, сматрају поједини пољски званичници.

"Ми смо током историје показали солидарност према људима који су бежали од рата и сиромаштва. Прихватили смо и око 100.000 избеглица из Чеченије и убудуће ћемо показивати солидарност. Међутим, сада је важно да Пољска покаже да може да буде безбедна, и да се не плашимо прихватања других људи", поручује заменик министра економије Пољске Јерже Петрович.

Границе Европске уније морају да буду контролисане и сигурне, али се мора разграничити ко бежи од рата, а ко је економски мигрант, став је пољског Министарства спољних послова.

"Ова криза је веома озбиљна, веома дубока да би било неслагања. Не можемо се претварати да нас се не тиче, не можемо бежати од одговорности. Наша солидарност са европским партнерима значи да и ми можемо очекивати њихову солидарност у будућности", рекао је шеф пољске дипломатије Грегор Шетина.

Док их крајње десничарска штампа предстваља као могуће терористе, левичарски медији им желе добродошлицу и називају их новим Пољацима.

Питање избеглица једно је од горућих и за пољске политичаре који се спремају за парламентарне и локалне изборе заказане за октобар. Своје мишљење, да ли треба прихватити 12.000 избеглица у Пољску, грађани ће дати и раније, 26. септембра, када су заказани протести широм Пољске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару