Читај ми!

Зашто избеглице заобилазе Француску

Избеглице сањају о бољем животу у Немачкој, Шведској или Холандији, али Француска је упадљиво одсутна са "листе жеља".

Поставља се питање зашто друга привреда ЕУ, држава на коју се некад гледало као на обећану земљу за тражиоце азила, данас није интересантна избеглицама, преноси Танјуг.

"Француска није добра за моју будућност, а уз то нема репутацију земље која лако даје дозволу боравка", истиче 24-годишњи Едвард из Багдада, чекајући у Стокхолму брод за Финску, преноси АФП.

Међу избеглицама постоји раширено убеђење да Француска значи месеце без крова над главом, борбу са бирократским препрекама и контакт са службеницима који не говоре енглески.

Избеглице су такође упознате са не баш сјајном ситуацијом француске привреде и њених 3,5 милиона незапослених.

"Француска је добра за обилазак, али не и да се у њој ради", каже 26-годишњи Сиријац Абдулрахман, који је доспео у Шведску.

Пре две недеље, Франсоа Оланд предложио је да олакша терет Немачкој тако што би Француска преузела 1.000 избеглица.

Тим француске имиграционе службе послат у Минхен успео је да убеди мање од 600 избеглица да срећу потраже у Француској, иако им је обећано лако добијање папира, могућност да им се придруже породице и дозвола боравка на 10 година.

Од избијања грађанског рата у Сирији, од четири милиона избеглица из те земље само је њих 7.000 добило избеглички статус у Француској.

Париз је обећао да ће у наредне две године прихватити још 31.000 избеглица и радити на убрзавању процеса решавања захтева за азил и повећању смештајних капацитета.

Сабрин ел Расак из организације "Ревивр", која помаже сиријским избеглицама од избијања конфликта, није изненађена што Француска међу избеглицама није међу жељеним дестинацијама. Наћи смештај је "изузетно тешко", а процес добијања азила је "дуготрајан и трауматичан".

Између осталог, постоји и пропис да је нужно имати адресу како би могао да се поднесе захтев за азил.

Француска има на располагању свега 30.000 кревета за више од 60.000 тражилаца азила, што значи да су многи принуђени да живе код пријатеља, рођака или на улици.

"Сиријци размењују своја искуства преко Фејсбука и Вотсапа и за њих Француска није добра земља за прихват избеглица", истиче Сабрина ел Расак.

Осим тога, ту је и питање језика јер већина избеглица зна само нешто мало енглеског, а француска администрација се нимало не труди да им изађе у сусрет.

Многи обрасци су, на пример, искључиво на француском, напомиње Ел Расакова и указује да су главни проблеми недостатак координације, али и политичке воље.

По мишљењу француског стручњака за избеглице Франсоа Жемена, Француска би требало да се забрине.

"То што је више не сматрају земљом добродошлице значи да њено економско здравље није баш добро, али такође да није баш добро ни здравље њене демократије", истиче Жемен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи