Читај ми!

Дачић: Незадовољавајући одговор на избегличку кризу

Српски министар спољних послова и председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић апеловао је на Европу да не заборави на људска права и хуманитарне аспекте у решавању избегличке кризе, наводећи да досадашњи одговор у најмању руку није био на задовољавајућем нивоу.

Дачић је, на отварању годишње конференције ОЕБС-а о људским правима и демократији у Варшави, рекао да се Европа суочава са изузетно озбиљном мигрантском кризом, али да подизање ограда, затварање граница и прекомерна употреба силе према људима који беже од конфликта није у складу са међународним нормама и стандардима, као ни са обавезама о поштовању људских права које су преузеле државе ОЕБС-а.

Србија, додао је, спада у земље које су погођене огромним таласом избеглица из ратом захваћених подручја и чини све да пружи адекватан одговор на актуелну кризу.

"У време када хиљаде људи ризикују животе напуштајући своје земље погођене конфликтима у суседству простора ОЕБС-а, не смемо да заборавимо на људска права и хуманитарне аспекте мигрантске кризе", нагласио је Дачић.

Како је рекао, требало би да се залажемо за поштовање људских права свих, имајући у виду да су она у време сукоба и криза највише погођена.

Дачић је рекао и да ситуација у Украјини и око ње и даље представља озбиљну претњу европској безбедности.

Он је додао да је ОЕБС током целе године чинио све што може за подршку споразуму из Минска како би се прекинула непријатељства и усмерио политички процес.

Дачић је навео да је отворена и дебата о томе како отклонити структурну штету коју је криза у Украјини причинила европском безбедносном систему и додао да се нада да ће до Министарског савета у Београду у децембру бити створена јаснија слика о приступу за успостављање поверења у оквиру ОЕБС-а.

Српски министар је рекао да Србија, током председавања ОЕБС-у, наставља да буде посвећена даљем унапређењу и повећању нивоа испуњавања обавеза ОЕБС-а, те да је посебна пажња посвећена владавини права, слободи изражавања и медија, укључујући безбедност новинара, слободу окупљања, јачање толеранције и недискриминације.

Министар је подсетио и да се 3. и 4. децембра у Београду одржава Министарски савет ОЕБС-а, чији је циљ усвајање садржајних одлука.

Годишња конференција о људским правима и демократији окупља око 1.400 представника влада и цивилног друштва из 57 земаља чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

На конференцији, која ће трајати до 2. октобра, биће сагледан напредак у примени обавеза које су преузеле власти у области људских права и демократије, укључујући слободу говора, медија, слободу кретања, владавину права, једнакост полова и борбу против трговине људима.

Време за солидарност и заједничко решавање проблема 

Међу главним темама годишње конференције ОЕБС-а о људским правима и демократији јесу избегличка криза, ситуација у Украјини и опасност од насилног екстремизма.

Оцењено је да владе чланица ОЕБС-а морају да поштују људска права, не само својих грађана, већ и избеглица, а да јачање граница неће решити проблем.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је да државе морају поштовати обавезе на које су пристали чланством у ОЕБС-у, а једна од њих јесте слобода медија и изражавања, истакавши да постоје разлике међу државама чланицама које се не могу лако избрисати.

Она је истакла да, иако су напади на новинаре неприхватљиви, они непрестано настављају и додала да државе чланице усвајају законе којима се наводно штити безбедност, али да се, у ствари, та безбедност ограничава, посебно у области слободе изражавања или поштовања људских права.

Она је додала да мора да постоји отворена дебата о свим темама и да се критички гласови не смеју гушити.

Министар спољних послова Пољске Гжегож Схетина рекао је да је безбедносна слика Европе ослабљена последњих месеци због кризе у Украјини, која се мора решавати мирно, у сарадњи и уз пуно поштовање интегритета и суверенитета Украјине.

Представник немачке владе, која ће председавати ОЕБС-у следеће године, Гернот Ерлер рекао је да се Европа налази у најтежој безбедносној ситуацији од краја Хладног рата, упозоривши да понашање Русије у Украјини прети основним приниципима ОЕБС-а.

“Криза нам је показала колико је ОЕБС важан у Европи”, рекао је Ерлер и подвукао да се безбедност, дијалог и заједничко поверење могу постићи само ако све чланице ОЕБС-а поштују стандарде и вредности те међународне организације.

Говорећи о избегличкој кризи, Ерлер је рекао да се Европа са тим изазовима може суочити једино ако ради заједно на њиховом решавању.

Ерлер је честитао и захвалио Србији на добром председавању ОЕБС-у у 2015. години.

Директор Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права Михаел Георг Линк рекао је да Европска унија не може сама да реши проблем миграната већ да се у то мора укључити и ОЕБС.

Он је рекао да је по том питању време за солидарност и постизање заједничког решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи