Читај ми!

САД и Русија планирају преговоре о Сирији

Америчка влада планира директне разговоре руских и америчких војних званичника у вези с руским војним јачањем у Сирији, каже државни секретар САД Џон Кери. Истовремено министри одбране САД и Русије разговарали су телефоном први пут после више од годину дана, а тема је такође била криза у Сирији.

Државни секретар САД Џон Кери је у Лондону рекао да председник Барак Обама верује да су војно-војни разговори с Русијом "важан следећи корак" у настојања САД и савезника да реше кризу у Сирији док покушавају да разумеју и улогу Русије, преноси Бета.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је раније ове недеље изнео предлог Керију у телефонском разговору.

Пентагон ће учествовати у разговорима, мада Кери није навео на ком нивоу, где и када.

"Сиријска криза мора бити решена", рекао је Кери пре састанка с министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата Абдулахом бин Заједом.

Већина контаката војних званичника САД и Русије суспендована је пошто је Русија анектирала украјинско полуострво Крим прошле године.

Русија је у среду позвала САД и њихове савезнике да у борбу против војске Исламске државе укључе снаге Владе Сирије као партнера и понудила да с Вашингтоном подели информације о својим недавним војним испорукама Дамаску.

Кери је рекао да му је Лавров казао да је Русија заинтересована једино за суочавање с претњама од Исламске државе у Сирији.

Државни секретар САД је, међутим, нагласио да није јасно да ли се такав став може променити и да Русија почне да брани Асада, чију смену желе САД.

"Ако се Русија само фокусира на Исламску државу и ако има могућности за сарадњу и даље постоји начин за политичке преговоре и исход", рекао је Кери.

Истовремено, после више од годину дана телефоном су о сиријској кризи разговарали и министри одбране САД и Русије, Еш Картер и Сергеј Шојгу.

Портпарол Пентагона Питер Кук наводи да су двојица званичника одржала конструктиван разговор и да су причали о темама код којих интереси две земље теже истом циљу.

"Двојица министара су се договорили да додатно разговарају о механизмима за разрешење конфликта у Сирији и о борби против Исламске државе", наводе у Пентагону.

Портпарол руског председника, Дмитриј Песков, изјавио је да ће Русија размотрити могућност да пошаље своју војску у Сирију, ако Дамаск то буде тражио.

САД, с друге стране, позивају председника Сирије Башара ел Асада да одступи са те функције и тврде да руска војна помоћ не доприноси том циљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи