Читај ми!

Немачка предлаже гласање о судбини избеглица

Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер најавио је могућност да земље, које се противе квотама за расподелу избеглица на све чланице, буду прегласане. Немачки министар економије Зигрмар Габријел најављује да ће ЕУ укинути средства земљама које не помогну избеглицама.

Франк-Валтер Штајнмајер је, у интервјуу за немачки дневник Пасауер Ноје Пресе, рекао да Немачка, Аустрија, Шведска и Италија не могу саме носе терет миграната и најавио могућност гласања о избегличком питању, преноси Танјуг.

Оцењујући да је актуелна избегличка криза највећа од Другог светског рата, Штајмајер је истакао да ако не буде другог пута, онда треба да се озбиљно размисли о коришћењу инструмента већинског гласања.

Земље чланице ЕУ уобичајено имају за циљ да одлуке доносе компоромисом, али постоји и инструмент надгласавање већином, која предвиђа да су одлуке за које гласа 55 одсто држава које представљају 65 одсто становништва ЕУ обавезујуће.

Више источноевропских земаља, као што су Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка одбијају прихватање квота и поделе терета избеглица на све чланице ЕУ.

На Самиту ЕУ, који ја ванредно заказан за наредни четвртак у Бриселу, требало би да се бави квотама.

Аустрија и Немачка затражиле су хитан ванредни Самит ЕУ, који би се бавио исључиво избегличком кризом, како би те две земље, које су суочене са огромним бројем имиграната издејствовале фер расподелу терета избеглица.

У међувремену, министар економије Немачке Зигмар Габријел рекао је да земље које не деле европске вредности као што су људско разумевање и солидарност, не могу да рачунају да ће добити новчану помоћ од Европске уније.

У интервјуу за лист Билд, Габријел је рекао да док Немачка отвара спортске хале, бараке и станове за породице избеглица, друге земље "подижу бодљикаву жицу на својим границама и затварају капије".

"Европа је заједница која своје вредности базира на људском разумевању и солидарности. Они који не деле наше вредности не могу рачунати да ће од нас добијати новац", рекао је Габријел.

Тај његов коментар, наводи Ројтерс, прикривени је "ударац" Мађарској која је подигла ограду на граници са Србијом и гради је на граници са Хрватском како би спречила избеглице које беже од рата у Сирији, Ираку, Авганистану и другим местима, да дођу до Европе.

"Уколико се овако настави, онда је Европа у опасности, много више угроженија него ли финансијском кризом због грчке кризе", рекао је Габријел.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи