Читај ми!

Оланд: Најгора избегличка криза, "Шенген" у опасности

Председник Француске Франсоа Оланд упозорио је да ће се, уколико избегличка криза не буде разрешена, шенгенска зона "наћи у опасности".

Европска унија настоји да разреши најгору избегличку кризу још од Другог светског рата, а Немачка, Аустрија и Словачка су због великог прилива избеглица поново увеле пограничне контроле, супротно одредбама Шенгенског споразума, пренела је агенција АФП.

Оланд је у интервјуу тој агенцији рекао да би шенгенска зона могла да се нађе у опасности уколико не буду успостављени "регистрациони центри у којима би се раздвојиле избеглице од економских миграната и обезбедила подела тражилаца азила", преноси Танјуг.

Француски председник је додао да, уколико се не контролишу спољне границе ЕУ, "државе ће на овај или онај начин успоставити националне границе".

"Бићемо обавезни да поново успоставимо граничне прелазе, контроле... и то ће бити крај 'Шенгена' у смислу контролисаног простора који омогућава слободу кретања", истакао је Оланд.

Оланд је додао да, такође, постоји ризик да се државе чланице Уније не сложе око тога како да поделе око 120.000 избеглица, како би олакшали велики притисак на Италију, Грчку и Мађарску, које посрћу под теретом прилива нових избеглица.

Према његовим речима, прави изазов ће наступити ако чланице одбију да примене систем квота ЕУ за прихват избеглица.

"Како да то наметнемо? Укидање субвенција или увођење санкција значило би да ће земље платити зато што не примају избеглице", навео је Оланд.

"Ако будемо још рестриктивнији, постоји опасност да шенгенска зона буде ограничена на само неколико земаља. Тад би Европа могла да се нађе у опасности", истакао је Оланд.

Већина чланица ЕУ подржава увођење квота за прихват избеглица, али им се оштро противе Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи