Читај ми!

Јапан озаконио ратовање у иностранству, сукоб у парламенту

Посебна комисија Горњег дома јапанског парламента одобрила је контроверзни закон о одбрани, који ће дозволити јапанским војницима да се по први пут од Другог светског рата могу борити у иностранству.

Тај потез је уследио, упркос жестоком отпору, како посланика, тако и неколико хиљада демонстраната испред парламента у Токију, преноси АФП, наводи Танјуг.

Према тим законским изменама, војска, позната као Самоодбрамбене снаге, имала би могућност одласка у борбу да заштити савезнике, као што су САД, чак иако не постоји непосредна опасност за Јапан и његов народ.

У јапанском парламенту, претходно је дошло до туче поводом предложеног закона.

Опозициони посланици пели су се један на другог да би председавајућем отели микрофон, како би га спречили да објави гласање о контроверзном закону, а заступници супротних ставова су насртали један на другог и гурали се, што је неуобичајена слика у јапанском парламенту.

Упркос лошем времену, око 500 људи је у пластичним кабаницама и под кишобранима захтевало испред парламента да предлог новог закона не буде усвојен.

Неки од њих су носили слике премијера Шинзо Абеа са Хитлеровом фризуром и брчићима.

Током протекле недеље десетине хиљада људи је готово свакодневно демонстрирало против предлога поменутог закона, а синоћ их се испред парламента окупило око 13.000.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи