Читај ми!

Москва позвала САД да укључе Асада у борбу против ИД

Русија је позвала САД и њихове савезнике да у борбу против војске Исламске државе укључе Владу Сирије као "партнера" и понудила да с Вашингтоном подели информације о својим војним испорукама Дамаску.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је после разговора са својим турским колегом у руском црноморском летовалишту Сочију изјавио да коалиција која се под вођством САД бори против Исламске државе у Сирији и Ираку, треба да, у складу с међународним правом, координира активности с владом Башара ел Асада, преноси Бета.

"Нема разлога да се избегава сарадња с руководством Сирије, које се супротставља тероризму", рекао је Лавров.

Додао је да "сиријски председник командује најспособнијим копненим снагама које се боре против тероризма".

"Одбијање те могућности, игнорисање способности сиријске војске као партнера и савезника у борби против 'Исламске државе', значи жртвовање безбедности читавог региона ради политичких или геополитичких калкулација", оценио је Лавров, преноси Бета.

Вашингтон који Асада сматра узроком кризе у Сирији, забринут је због настављања руског војног јачања у Сирији и упозорио је Москву да би то могло још више дестабилизовати тамошње стање.

САД тврде да је Русија превезла опрему, залихе и војно особље у Сирију са очигледним циљем да успостави ваздухопловну базу код приморског града Латакије, упоришта сиријског председника.

Амерички државни секретар Џон Кери који је с Лавровом три пута разговарао овог месеца о активности Русије, рекао је да је Лавров у уторак понудио војне разговоре и састанке Москве и Вашингтона о Сирији.

Кери је наговестио да је он за такве консултације, истичући да САД желе јасну слику о томе шта Русија намерава.

Представница Министарства иностраних послова Русије, Марија Захарова потврдила је да би Москва са задовољством разговарала с Вашингтоном о својој војној сарадњи са Сиријом и да би дала информације које САД желе.

"Ми смо више пута рекли нашим америчким колегама да смо спремни да кроз постојеће комуникационе канале дамо било какве информације које су им потребне, тако да би војни експерти обеју страна могли да разговарају о релевантним питањима", рекла је Захарова.

Напоменула је да се "не може говорити о било каквом сукобу акција или интереса" Русије и САД у Сирији, уколико је циљ Вашингтона да се бори против Исламске државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи