Читај ми!

Хан: ЕУ не сме сваљивати проблем с мигрантима на Западни Балкан

Европски комесар Јоханес Хан саопштио је спремност ЕУ да Србији и Македонији додатно финансијски помогне у решавању кризе с мигрантима, јер су те земље делом жртве и кроз њих само пролазе мигранти који желе да оду у Унију.

Јоханес Хан је нагласио да ЕУ нема никаквог интереса да се повећа нестабилност на Западном Балкану у ситуацији кад Србија добро напредује на путу у ЕУ, а у Македонији је на путу решење за политичку кризу и додао да се узроци избегличке кризе морају решити политички, посебно у Сирији, преноси Бета.

На питање да ли би Србија морала да прими назад избеглице из Мађарске, иако су оне преко Грчке ушле у ЕУ, европски комесар је одговорио: "Наши проблеми не смеју се преваљивати западнобалканским земљама, јер би то било неприхватљиво и непоштено".

Хан је у Бриселу указао на то да је Европска комисија досад Србији из фондова за припрему за чланство у ЕУ дозначила 45 милиона евра, а Македонији 24 милиона евра за изградњу пријемних центара за избеглице и надзор граница.

Нагласио је да је ЕУ спремна да дозначи додатни новац ако се испостави да је потребно. Хан је истакао и да ће Турској, кључној земљи за решавање кризе, а која је примила два милиона избеглица, моћи да се из расположивих средстава у ЕУ фондовима издвоји милијарда евра с циљем да се те избеглице које у великој већини не живе у камповима, интегришу и коначно врате домовима у Сирију и друге земље.

"Мора бити савршено јасно да је Западни Балкан енклава у ЕУ, а да би ишле тамо у ЕУ избеглице морају да прођу бар преко једне чланице ЕУ и отуд ми не можемо од западнобалканских земаља да тражимо да успоставе надзор на граници, ако саме наше чланице не обављају своје дужности", указао је европски комесар за проширење.

"Немамо никаквог интереса да дође до додатне нестабилности. Ја сам сa колегама посредовао у постизању политичког договора у Скопљу који ће сад бити спроведен, а Србија у овом часу остварује добар напредак на путу у Европу. Не смемо их још преоптеретити", додао је Хан.

Хан је нагласио да сви морају поштено преузети свој део терета и да Западни Балкан не сме постати стајалиште или ‘ничија зона' за избеглице.

"То би била велика геостратегијска грешка и зато све стране морају расуђивати хладне главе и оно што нам никако не треба jeсу сталне оштре поруке", додао је Хан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи