Литванија појачала контроле граница с Пољском, Немачка с Чешком

Литванија је не обнављајући класичне границе пооштрила контроле и појачала патроле на граници с Пољском у страху да ће избеглице одабрати нову трасу, из Пољске у Скандинавију, а појачане контроле увела је и Немачка близу Дрездена на граници с Чешком. Немачки вицеканцелар упутио је нови апел европским државама да помогну тако што прихватити један број избеглица.

"Мењају се трасе, појављују се нови правци. Досад смо имали миграцију с истока на запад и проблеме смо имали углавном с Вијетнамцима. Сада се појавила миграција с југа на север", казао је шеф литванске Пограничне страже Ренатас Пожела, јавља пољска телевизија ТВН24, преноси Бета.

На овакав корак литванске власти одлучиле су се и стога што је литванска полиција задржала у последње две седмице неколико десетина Ирачана који су нелегално ушли из Пољске у настојању да преко Литваније дођу до Шведске.

"Нисмо обновили праве граничне контроле, али пооштравамо мере узимајући у обзир тренутну ситуацију", казао је Пожела.

Појачане контроле на граници с чешком у околини Дрездена увела је и Немачка исто тако без обнављања класичних граничних контрола а чешки премијер Бохуслав Соботка изразио је разумевање за такав потез Берлина и рекао да је то наставак претходних привремених мера Немачке на границама због прилива избеглица.

Чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец казао је тим поводом данас да Чешка неће реципрочно појачавати контроле на тој граници зато што је апсурно да би неко од избеглица хтео нелегално да побегне из Немачке у Чешку.

"Паметније је да оставимо полицајце на граници са Аустријом", казао је Хованец.

Габријел: Немачка даје, други се крију у грмљу од избеглица

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел упутио је нови апел европским државама да помогну тако што прихватити један број избеглица.

У послу убеђивања власти других држава Европске уније Немачке је до сада имала мало успеха, констатује АП и наводи речи Габријела: Немачка помаже. Питање је, ко помаже Немачкој?.

Габријел је у видео поруци позвао Европу да се покрене оценивши да је "Европа нешто чему се људи прикључују када има новца и где се скривају у грмљу када треба да преузму одговорност".

Немачки вицеканцелар је додао да "новац не може да настави да тече у Европу као што је то било до сада, уколико Немачка, Аустрија и ССведска саме организују и финансирају прихват избеглица".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи