Читај ми!

Још две особе страдале у пожарима у Калифорнији

Још две особе страдале су у великим пожарима који већ данима бесне на северу Калифорније, а власти се надају да ће киша и хладније температуре помоћи ватрогасцима да се изборе са ватреном стихијом.

Нове жртве, од којих је један 67-годишњи мушкарац, откривене су у њиховим домовима, пошто се нису одазвале наредби о евакуацији, изјавио је за АФП Кит Роса, заменик патолога округа Калаверас, а преноси Танјуг.

Власти су саопштиле да је у току потрага за потенцијалним жртвама два пожара, познатих као ''Ватрена долина'' и ''Ватрено брдо'', који бесне широм целог региона, а који су већ уништили 800 кућа и довели до евакуације 23.000 становника.

Тело старије жене у инвалидским колицима пронађено је раније ове недеље у рушевинама њеног дома у Лејк Каунтију, подсећа француска агенција.

Како наводе званичници, данашња киша би требало да помогне хиљадама ватрогасаца који се боре са пламеном.

''Хладније времене и најављена киша могли би данас да помогну ватрогасцима на линији ватре. Покушавамо да данас остваримо што већи напредак јер ће се време променити већ сутра'', изјавио је шеф батаљона на терену Мајк Смит, и додао да се од сутра очекује поновна врућина, заједно са ветром.

Портпаролка организације за заштиту од шумских пожара ''Кел Фајер'' Линет Раунд изјавила је да је неким људима дозвољено да се врате у своје домове како би узели лекове и проверили личну својину или животиње, али наредба о евакуацији је и даље на снази.

Припадници ватрогасних снага навели су да је ''Ватрена долина'', као један од најразорнијих пожара који је погодио западни део Сједињених Америчких Држава, угљенисао више од 70.000 ари земље, што је површина скоро три пута већа од површине Париза, уништио 585 кућа и раселио 13.000 људи.

Око 30 одсто тог пожара локализовано је до среде, док је у случају такозваног ''Ватреног брда'' у којем је изгорело готово 72.000 ари, заустављено 47 одсто ватре.

Поред Калифорније, пожари су захватили и државе Вашингтон и Орегон.

Бела кућа је саопштила да је председник САД Барак Обама ''захвалан храбрим ватрогасцима, локалним властима, и менаџерима за ванредне ситуације који неуморно раде да би се изборили са узашним пожарима и да би евакуисали људе''.

Званичници су саопштили да би пожари који данима бесне широм западног дела америчке државе могли да буду најскупљи у тој земљи, и да су тренутни трошкови око 1.23 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи