Читај ми!

Туча у јапанском парламенту

У Горњем дому јапанског парламента дошло је до за Јапан необичног физичког окршаја између посланика владајуће коалиције и опозиције. Сукоб се догодио због нових закона о одбрани који би могли да фундаментално промене војнополитички положај земље.

Посланици владајуће Либерално-демократске партије и странке Комеито сукобили су се са посланицима Демократске, Социјалдемократске и других опозиционих партија приликом гласања у Специјалном комитету Горњег дома парламента о усвајању пакета закона који предвиђа важне промене у одбрани и деловању јапанске војске у иностранству.

Предлог закона је усвојен на котраверзан начин, док су се посланици супротстављених страна гушали и рвали у покушају да зауставе, односно одбране председавајућег.

То значи да се ће нови пакет закона сутра наћи пред целим Горњим домом парламента.

С обзиром на то да је већ прошао гласање у Доњем дому, ако буде усвојен, нови пакет закона ће одмах ступити на снагу и суштински изменити јапанску стратегију и филозофију одбране коју је у седам деценија након Другог светског рата карактерисало строго уздржавање од употребе војне силе.

Горњи дом парламента нема моћ да обори закон који је прихватио Доњи дом, већ само да га врати на поновно гласање.

Уколико то жели, владајућа коалиција чак може да пусти да 27. септембра истекне тренутно заседање парламента, јер би и то било довољно да закони ступе на снагу. Она би, ипак, волела да избегне такав развој ситуације и да пакет од 11 нових закона, који не наилазе на одобравање у народу, дâ на гласање како би они стекли већи морални легитимитет.

Нови пакет закона предвиђа право на колективну одбрану и ван територије Јапана и проширење обима делатности јапанске војске у иностранству на задацима као што су логистичко снабдевање других армија и у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација.

Право на колективну одбрану и у случају да Јапан није нападнут у пракси значи да би јапански војници могли да буду ангажовани у одбрани америчких и других савезничких војних ефектива у међународним водама, ваздушном простору и страним земљама, чак и ако они сами нису директно нападнути.

Влада настоји да доношењем нових закона ојача војни савез са Сједињеним Америчким Државама и тако учврсти безбедност земље у условима јачања кинеске војне моћи.

Требало би да нови закони Јапану омогуће већу војну улогу у међународним догађајима и тако му дају већу политичку тежину на регионалној и светској сцени, јер економска моћ ове земље до сада, због стриктног уздржавања од војног деловања у иностранству, није била праћена одговарајућим политичким утицајем.

Јапанска јавност углавном се противи доношењу нових закона јер их види као кршење устава и окретање леђа послератној пацифистичкој политици, те страхује да би Јапан могао да буде увучен у оружане сукобе које су покренуле или у које су умешане САД.

Владајућа коалиција, међутим, поседује апсолутну већину у парламенту коју је стекла на редовним и ванредним демократским изборима два пута у последње три године, углавном захваљујући својој економској платформи.

У Токију већ неколико недеља, упоредо са дебатом у парламенту, трају протести против доношења нових закона о одбрани.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи