Читај ми!

Чиле: У земљотресу десеторо мртвих, милион евакуисаних

Најмање десет особа је погинуло, а милион евакуисано у снажном земљотресу јачине 8,3 степена Рихтерове скале који је погодио Чиле, после чега је покренут цунами мањег обима, саопштили су јутрос званичници.

Велико подрхтавање тла још увек се осећа у тој земљи и становништво страхује од још једног великог потреса, иако је влада укинула упозорењена на цунами, преноси Танјуг.

Таласи високи до 4,5 метара погодили су град Кокимбо, јавио је Ројтерс, позивајући се на чилеанску морнарицу. Улице су поплављене, а становници су морали да се изместе у више пределе града.

Епицентар земљотреса забележен је на око 280 километара северозападно од престонице Сантјага, у којој су се услед удара, синоћ око 20 часова по локалном времену, затресле зграде, а људи истрчали на улицу.

Председница Чилеа Мишел Башеле рекла је да намерава да посети области највише погођене земљотресом, најјачим од 2010. године.

"Поново морамо да се носимо са још једним ударцем природе", рекла је Башеле.

На телевизијским снимцима виде се људи како у паници излазе на улице, као и таласи који плаве путеве у појединим градовима на приобаљу.

Земљотрес се осетио и у Буенос Ајресу у Аргентини, а после првог потреса уследило је више слабијих.

Опасност од цунамија објављена је и у појединим деловима Јужне Америке, Хавајима, Калифорнији, али се не очекује да ће таласи бити велики.

И у Новом Зеланду власти су апеловале на становнике на источној обали да не иду на плаже због "неуобичајено јаких струја".

Прошле године, северни део Чилеа погодио је земљотрес јачине 8,2 степена Рихтерове скале. Четири године пре тога, после земљотреса јачине 8,8 степени који је погодио централне и јужне делове земље, покренут је цунами који је усмртио више од 500 људи и уништио 220.000 кућа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару