Читај ми!

Меркел: Самит ЕУ посвећен избегличкој кризи наредне седмице

Немачка и Аустрија су се сагласиле, у телефонском разговору са председником ЕУ Доналдом Туском, да специјални самит Европске уније о решавању избегличке кризе буде одржан наредне седмице, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел.

"То је проблем читаве Европске уније и стога смо се сложили да специјални самит ЕУ буде одржан наредне седмице", рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом Вернером Фајманом у Берлину, пренео је Танјуг.

"Доналд Туск ће се тиме позабавити", казала је Меркелова.

Словачки премијер Туск је, такође, позвао ЕУ за одржавање специјалног самита у циљу решавања највеће миграционе кризе у Европи од Другог светског рата, пренео је АФП.

Меркелова је поручила да Немачка, Аустрија и Шведска - државе које су највише осетиле талас избеглица из Азије, Блиског истока и Африке - не могу да решавају ситуацију саме.

Делује, такође, да је она одступила од изјаве свог министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера, да би ЕУ требало да размотри увођење финансијских санкција државама чланицама које не прихвате свој удео избеглица, навео је Ројтерс.

Меркелова је позвала на више европског духа и додала да "претње нису прави начин за постизање споразума".

Немачка канцеларка је одбацила је тврдње да је Немачка још више охрабрила избеглице да крену према Европи, слањем сигнала добродошлице.

Како је рекла, слике које су обишле свет нису њене, већ обичних Немаца, који изражавају добродошлицу људима на станици у Минхену и на другим местима, раније овог месеца.

Немачка канцеларка је навела да је свет рекао да је то био леп гест, који је дошао из људских срца.

"Ако почињемо да се извињавамо за показивање пријатељског лица у хитним случајевима, онда то није моја земља", додала је Меркелова.

Истакла је да је одлука да се пусте мигранти коији су били нагомилани у Мађарској била исправна, али да је такође било природно да се размотри како да се управља ситуацијом, као би се осигурала регистрација новопридошлих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару