Читај ми!

Ахтисари: Запад одбио понуду Русије да се смени Асад

Русија је пре више од три године предложила да се сиријски председник Башар ел Асад повуче с власти у оквиру мировног споразума, али је то Запад одбио сматрајући да ће он ионако пасти с власти, изјавио је преговарач Марти Ахтисари.

Британски лист Гардијан пренео је да је бивши фински председник и добитник Нобелове награде за мир у фебруару 2012. разговарао с амбасадорима пет сталних чланица Савета безбедности УН и да је тада, према његовим речима, руски амбасадор Виталиј Чуркин изложио план у три тачке према којем би Асад препустио власт после почетка мировних преговара власти и опозиције, пренела је Бета.

"Прилика је пропуштена 2012", рекао је Ахтисари у интервјуу и додао да су САД, Велика Британија и Француска биле уверене да ће сиријски лидер брзо пасти с власти, па су игнорисали предлог.

Ахтисарија, који је 2008. добио Нобелову награду за вишедециенијско учешће у речавању сукоба у Намибији, Индонезији, Ираку и на Косову, група бивших светских лидера, позната као Старији, послала је да се састане с представницима сталних чланица Савета безбедности УН.

"Најинтригантнији је био састанак с Виталијем Чуркином пошто сам га познавао. Не слажемо се увек по свим питањима, али можемо разговарати искрено. Објаснио сам му зашто сам дошао и он ми је рекао: 'Марти, седи и рећи ћу ти шта треба да урадимо", рекао је Ахтисари.

Чуркин је, према Ахтисаријевим речима, рекао да не треба давати оружје опозицији, да одмах треба да почне дијалог опозиције и Асада, и да треба наћи "елегантан" начин да се Асад повуче.

Руски амбасадор, наводи Гардијан, одбио је да коментарише детаље "приватног разговора" с Ахтисаријем који тврди да је и други пут разговарао с њим на ту тему.

Ахтисари је рекао да је проследио поруку америчкој, британској и француској мисији у УН.

"Ништа се није догодило пошто мислим да су сви они, као и многи други, били убеђени да ће Асад бити збачен с положаја за пар недеља па није било потребе да се ишта ради", додао је он.

У сукобима у Сирији, који су почели 2011. погинуло је више од 240.000 људи, а у међувремену је и екстремистичка организација Исламска држава заузела велике делове Сирије и суседног Ирака.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару