Читај ми!

Трамп поново оштро коментарише имигранте

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп "обрушио се" поново на илегалне имигранте и рекао да су САД "депонија за остатак света".

Упркос позивима републиканаца да ублажи реторику по питању имиграната, Трамп је рекао да су међу имигрантима који илегално живе у САД припадници банди. За то је добио овације на скупу у Даласу, који је привукао око 15.000 људи, преноси Танјуг.

"Ви људи патите. Ја сам у Њујорку, а и они су у Њујорку. Они се налазе на сваком месту. Одвратно је то што се дешава у нашој земљи", рекао је Трамп на митингу у оквиру своје предизборне кампање.

Када је у јуну најавио своју кандидатуру, питање имиграције постало је главна тачка Трампове кампање. Том приликом Трамп је назвао мексичке имигранте, који у САД бораве илегално, силоватељима и криминалцима.

На јучерашњи говор реаговао је амерички председник Барак Обама који није директно поменуо име Доналда Трампа, али је осудио изјаве против имиграната из редова републиканаца.

"Све те њихове анти-имигрантске изјаве у супротности су с оним што смо ми и шта представљамо", рекао је Обама на једном скупу у Ајови, преноси АФП.

Обама је додао и да само уколико нисте Индијанац, ваша породица морала је однекуд да дође.

"Међутим, када чујем да неко говори о томе да су нека деца другачија од моје деце, или да мање вреде, да су мање вредна нашег поштовања и бриге, мислим да то није амерички. Не верујем у то. Мислим да је то погрешно", рекао је Обама.

Трамп је прошлог месеца на телевизији Ен-Би-Си нашироко објаснио своју визију обезбеђења америчких граница.

Као једну од мера предложио је укидање Уставом загарантованог права на држављанство деци људи који у САД живе илегално.

"Они морају да оду", истакао је контроверзни амерички милијардер и додао да "они добију бебу, и онда изненада, беба је ту и нигде не иде".

Деца рођена у САД од родитеља миграната, чак и оних који у САД живе илегално, аутоматски добијају америчко држављанство, откад је 1868. усвојен 14. амандман на Устав.

Шансе за укидање тог амандмана о држављанству су мале, будући да захтевају гласове две трећине представника у Конгресу и Представничком дому, као и подршку парламената три четвртине америчких савезних држава.

Републиканци у Конгресу од 2011. безуспешно покушавају да прогурају предлог закона о укидању тог амандмана.

"Они су овде илегално", рекао је Трамп за децу рођену у САД од родитеља који су илегални мигранти и додао да или имају земљу или немају.

Сматра се да око 11 милиона људи, већина Мексиканаца, живи и ради илегално у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару