Читај ми!

Пјонгјанг унапређује нуклеарни арсенал

Северна Кореја тврди да је њен главни нуклеарни објекат комплекс Јонгбјон "сада у пуном погону" и да Пјонгјанг ради на унапређењу свог нуклеарног оружја "по квалитету и квантитету", јавила је државна новинска агенција КЦНА.

"Сва нуклеарна постројења у Јонгбјону, укључујући фабрику за обогаћивање уранијума и реактор јачине пет мегавата, су реконструисана, измењена и прилагођена и потпуно су оперативна", наводи Раша тудеј.

Нуклеарни реактор у комплексу Јонгбјон, на 90 километара од Пјонгјанга, затворен је 2007. године и поново отворен пре две године, извор је плутонијума за нуклеарни програм Северне Кореје.

Реагујући на вест севернокорејске агенције, кинеско министарство спољних послова саопштило је да се нада да "релевантне стране" могу учинити више да се осигура мир и стабилност на Корејском полуострву, додаје Ројтерс.

КЦНА такође је јавила да је Пјонгјанг "спреман да се суочи америчким непријатељством било када са нуклеарним оружјем", иако пуни опсег севренокорејских нуклеарним способности није јасан.

Севернокорејска Национална управа за развој ваздушног простора саопштила је јуче да је у завршној фази израда новог земљаног сателита за посматрање наводећи да ће "свет јасно видети низ сателита Кореје који лете високо на небу у време и на локацијама које утврди Централни комитет радничке партије Кореје".

Најава је у Сеулу виђена као потврда спекулације да ће Север лансирати ракету дугог домета око 10. октобра када је годишњице оснивања владајуће севернокорејске партије.

Уколико Северна Кореја спроведе свој план, Јужна Кореја ће "блиско радити" са релевантним земљама, укључујући Савета безбедности УН-а да омогући "брзу и ефикасну реакцију Савета безбедности", запретио је званични Сеул, наводи агенција Јонхап.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару