Читај ми!

Џереми Корбин нови лидер лабуриста

Све популарнији социјалиста Џереми Корбин изабран је за председника британске опозиционе Лабуристичке партије. Корбин критиковао и бомбардовање Србије.

Џереми Корбин је тиме постао један од најрадикалнијих левичарских лидера које је Британија имала у протеклих 30 година, а његова политика за окончање штедње и опорезивање богатих, блиска је политици Сиризе у Грчкој и Подемоса у Шпанији, пренео је АФП.

Тај 66-годишњи политичар стекао је широку подршку – од студената који никада раније нису гласали до старијих бирача разочараних лабуристима, откако се та странка деведесетих под вођством Тонија Блера приближила центру и увела Британију у рат у Ираку 2003.

Његова политика укључује већа издавања за јавне службе попут школа и болница, одлагање нуклеарног оружја, ренационализацију грана индустрије попут железнице и укључивање исламистичких група – Хамаса и Хезболаха у мировне преговоре на Блиском истоку.

Још троје кандидата лабуриста ближих центру – Ивет Купер, Енди Бурнхем и Лиз Кендал – није успело да се наметне упркос далеко јачој подршци посланика из редова лабуриста.

На чело главне опозиционе странке Корбин је дошао за свега три месеца, из анонимности, као посланик најпознатији по својим иступима против рата у Ираку.

Вртоглави успон тог ветерана социјалисте наишао је на упозорења значајних имена лабуриста, попут Тонија Блера, да би његова политика могла да се покаже као превише левичарска да би добила подршку бирача, чиме би лабуристи, последњи пут на власти од 1997. до 2010. године, још више година чекали на повратак.

Иако су многи од Корбинових ставова можда у супротности са мејнстрим политичким мишљењем у Британији, подршка овом политичару у његовој изборној јединици Ислингтон је постојана, где је освојио осам узастопних мандата.

Корбин о бомбардовању Србије и Kосову

У време када је постао најозбиљнији кандидат за шефа лабуриста Корбинови критичари пронашли су његове изјаве из прошлости, те је на ред дошло и питање о ставу према Косову, за које је Корбин рекао да представља "лажан геноцид и исфабриковану представу", писао је Блиц 20. августа.

Наиме, Џереми Корбин је још 2004. године у потпуности негирао наводне "српске злочине на КиМ". Штавише, он је пред парламентом јавно похвалио текст новинара Џона Пиглера.

Пиглер је у свом тексту "подсетио читаоце о огромном, ненадокнадивом броју изгубљених људских живота које је однела 'хуманитарна' мисија на Косову, под патронатом НАТО-а и САД, уз свесрдну помоћ Велике Британије".

"Они су, без икаквог права и одобрења УН, напали територију једне суверене земље, како би одбранили оне који су ту земљу покушали да распарчају и униште. После тога, кривце су прогласили жртвама, а Србе, који су праве жртве тог злочина, назвали геноцидним народом" – овај део Пиглеровог текста Корбин је прочитао са говорнице у парламенту Велике Британије.

Додао је да би "сваком разумном и моралном човеку морало да буде јасно да се геноцид никада није догодио на Косову, и да су НАТО и САД своју акцију оправдавали ноторним лажима".

За разлику од огромне већине британских политичара, укључујући и чланове његове странке, Корбин и његови левичари у потпуности негирају да је тадашњи председник СР Југославије Слободан Милошевић спровео етничко чишћење, и сматрају га "жртвом америчке империјалистичке политике".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару