Читај ми!

Москва: ЕУ тражила помоћ у решавању проблема избеглица

Званичници Европске уније у више наврата су тражили помоћ Русије у решавању проблема избеглица са Блиског истока, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

"Представници Европске уније су нас контактирали у бројним приликама у протеклих шест месеци, или чак и више, посебно (шефица европске дипломатије Федерика) Могерини", рекла је Марија Захарова за радио станицу Вести ФМ, преноси Танјуг.

"Они су са нама ступили у контакт, рекавши да нешто треба да буде учињено, да је потребно на неки начин одговорити на растућу кризу", казала је Захарова.

"Ми смо увек говорили да ће руска страна пружити пуну подршку развоју међународних и правних механизама за решавање међународне кризе. Само је потребно разумети на који начин они треба да буду примењени", истакла је портпаролка руског министарства, пренео је Тас.

Захарова је истакла да "из неког разлога", сви говоре о таласу "илегалних имиграната", о људима који су "добровољно одлучили да напусте своју земљу, у потрази за бољим животом".

"Ти људи нису мигранти, они су избеглице. Они не долазе у потрази за бољим животом, већ у покушају да се склоне од ужаса рата...Они не долазе у бољу државу, већ због одсуства сопствене државе. А зашто су те државе уништене, сви врло добро знамо", навела је Захарова.

Портпаролка руског министарства спољних послова је актуелну избегличку кризу у Европи назвала "егзодусом људи са Блиског истока", до које је дошло "због одсуства било каквог глобалног геополитичког планирања".

"Ово је глобална криза, ово није нешто што утиче само на Европу, или Блиски исток. Оваква тектонска померања не могу, а да не утичу, на глобалне процесе", поручила је Захарова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи