"Луфтханза" не да обештећење породицама чланова посаде

Немачка авио-компанија "Луфтханза", чија је кћерка-фирма "Џерманвингс", не жели да исплати обештећење породицама чланова посаде који су били на трагичном лету, када је копилот Андреас Лубиц намерно оборио авион, при чему су погинули сви путници и посада, преносе немачки медији.

Родитељи чланова посаде "Џерманвингса" најављују тужбу у Америци или Немачкој против компаније, која не жели да им исплати по 25.000 евра за претрпљени бол због губитка њихове деце, чије је радно место било на лету 4У 9525 и која су 24. марта погинула, заједно са свим путницима, преносе медији.

Поводом таквог става компаније, критички се изјаснио и портпарол удружења пилота Маркус Вал, који је рекао да је то чудно, преноси Танјуг.

"Правити разлику између путника и посаде при исплати новца за претрпљену бол је чудно. Управо је посада била најсвеснија тога колико је ситуација безизгледна", рекао је Вал.

Ово није први пут да се "Луфтханза" налази на удару критике у случају те трагедије.

Родитељи гимназијалаца, настрадалих у паду авиона "Џерманвингса", оптужили су шефа "Луфтханзе" Карстена Шпора да његова понуда за обештећење вређа и њих и њихову настрадалу децу.

"То да се живот сваког нашег детета и наш бол мери са 45.000 евра, најдубље нас вређа, а пре свега нашу децу. То је износ који Ви лично сваке радне седмице добијете као зараду од 'Луфтханзе'. Сваке седмице", написали су огорчени родитељи.

У писму, пуном туге, беса и очаја родитељи критикују Шпора и због понашања и кажу да су шеф државе Јоахим Гаук, канцелар Ангела Меркел и шеф покрајинске владе у Диселдорфу Ханелора Крафт са њима разговарали.

"Ви, међутим, нисте. Ви сте били ту за ваше партнере, али не и за нас", навели су родитељи, пренео је недавно таблоиод Билд, који је имао увид у писмо.

"Луфтханза" је понудила 25.000 евра обештећења по погинулум у паду авиона "Џерманвингса", који је, према истрази, намерно извео копилот Лубиц, за кога се каже да је, у најмању руку, патио од депресије.

"Једва да могу да замислим да би нека породица то прихватила", рекао је тада адвокат 15 породица Кристоф Веленс, оцењујући ту понуду као непреминерену.

У авионској несрећи 24. марта страдало 150 људи, међу њима и копилот.

"Луфтханза" је, поред 50.000 евра по жртви које су одмах исплаћене породицама, понудила и по још 25.000 по погинулом.

"Тако се преговори не могу водити.То је међународни безобразлук", преносе немачки медији изјаве адвоката породица настрадалих.

Адвокат жртава Елмар Гимула рекао је раније да је у контакту са адвокатима америчких жртава и потврдио сазнања да поједини чланови породица најављују да ће пред америчким судовима тражити правду, уколико "Луфтханза" не понуди задовољавајућу одштету.

Када је реч о америчким и немачким судовима, медији јављају да су у Америци одштете пуно више него у Немачкој, пошто се тамо и емоционалне последице губитка најмилијих рачунају.

Породице путника који су погинули у паду авиона "Џерманвингса"  спремају тужбу против "Луфтханзе" у САД, пошто су понуду за одштету од тог авио-превозника одбацили као неадекватну, пише "Билд ам Зонтаг" позивајући се на адвоката породица.

Иначе, осигуравајући конзорцијум "Луфтханзе" обезбедио је, како је писала штампа, 300 милиона евра за трошкове пада авиона "Џерманвингса".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи