Читај ми!

Курди оптужују Турску да штити екстремисте Исламске државе

Џамил Бајик, један од лидера Курдистанске радничке партије (ПКК), оптужио је Турску да покушава да заштити екстремисте Исламске државе нападима на курдске борце, преноси Би-Би-Си.

Бајик је рекао да верује да турски председник Речеп Тајил Ердоган жели да Исламска држава настави да спречава курдске победе, пошто су курдски борци обезбедили значајне успехе против екстремиста Исламске државе у Сирији и Ираку, преноси Танјуг.

"Турци тврде да се боре против Исламске државе. Уствари они се боре против ПКК. То раде да би лимитирали борбу ПКК против Исламске државе", каже Бајик у изјави за Би-Би-Си.

Бајик наводи да је Ердоганов циљ да заустави напредовање Курда против Исламске државе и тако напредује у свом циљу у туркизацији Турске.

Турска, као и бројне земље Запада, сматра да је ПКК терористичка организација, па је у јулу започела са бомбардовањем кампова ПКК у северном Ираку. Тада је спроводила ваздушне нападе на екстремисте Исламске државе.

Наводи се да су посматрачи навели да су борци ПКК примили много више удара него Исламска држава. Турски званичници поричу такве наводе и тврде да кампања против Исламске државе није параван за спречавање курдских победа у рату против Исламске државе.

Више од 40.000 људи убијено је откако је ПКК почела своју оружану борбу против турске власти 1984. године.

Током 90-тих година прошлог века одустали су од ранијих захтева за својом државом и уместо тога позвали на већу аутономију за Курде.

У марту 2013. године њен лидер Абдулах Окалан, позвао је на прекид ватре. Насиље је настављено у последњих неколико недеља пошто је у наводно бомбашком нападу Исламске државе убијено 32 људи у претежно, курдском Суручу у Турској, недалеко од границе са Сиријом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи