Читај ми!

Новинарка: Ботови у Русији о Украјини, САД и опозицији

Најчешће теме којима су се бавили ботови у Русији су Украјина, САД и политичка опозиција у Русији, открила је Људмила Савчук чији је задатак, како наводи, био да за рачун Кремља на интернету шири плаћене и прописане коментаре о одређеним темама.

Људмила Савчук је преко огласа у новинама дошла до предузећа "Агенција за интернет истраживање", које нуди посао да се на интернету шире унапред одређена мишљења, преноси Танјуг.

"То је десетак тема које су посебно важне. Број један је Украјина, а онда САД. Најчешће је реч о мржњи према САД. Обама треба да буде представљен као једини кривац за све проблеме. И наравно ради се и о руској политичкој опозицији коју ботови критикују на интернету. Насупрот томе, хваљене су две особе: председник Путин и министар одбране Шојгу", рекла је Савчук.

Никада није добила уговор о раду и два месеца није добила плату, због чега је одлучила да предузеће тужи.

Новинарка је добила процес, а свет је на тај начин сазнао о постојању руске фабрике тролова или ботова – како се у Србији чешће каже за ову појаву, наводи немачки радио Дојче веле који је интервјуисао Савчувкову.

"Не знам ко је пронашао термин фабрика ботова, али то је заиста фабрика која производи садржаје. Тамо ради мноштво људи, који запањујућим темпом производе коментаре, постове, слике и видео снимке. Они негују своје групе на социјалним мрежама, пишу блогове, четују. То је гигантски посао! Они су смештени у Улици Савушкина у Санкт Петербургу, у огромној пословној згради на четири спрата. Све канцеларије су пуне, не постоји ни једна једина празна просторија", рекла је Савчукова.

Новинарка је навела и да се у том предузећу "никада не зна ко је дао радни налог".

"Они иду од рачунара до рачунара и добија се 'технички задатак'. Он се састоји у томе да се напише вест. Најчешће су то вести са руске државне телевизије. А онда се добије упутство како ту вест треба прерадити, које акценте треба ставити. Теби је дакле твоје мишљење прописано – твоје плаћено мишљење. Структура те организације је веома компликована. Тамо постоји посебно одељење за анализу које се бави вестима дана", навела је Савчук.

Према њеним речима, у предузећу раде млади људи или апсолвенти без посла.

"Људи, који раде као ботови, не познају границе и немају одговорност. Они се скривају иза маски, иза лажних профила и мисле да имају право да напишу све. За мене је то чисти екстремизам и подстицање на расизам", истакла је Савчук.

Исплате, које су изостале, за њу су биле само повод да јавности скрене пажњу на предузеће.

"То ми је пошло за руком. Хтела сам да пред судом признају да постоје. Они су дошли и признали то. Још више, у мојој оптужници је стајало да сам била ангажована да пишем наручене коментаре. И то су признали", рекла је Савчукова.

Каже да од тада страхује за свој живот. "Не одговарам на упите руских телевизија за интервју. Моје кретање по граду пажљиво планирам. Било је необичних позива од стране бивших колега који су хтели да ме приволе на било какав сусрет. Не верујем да неко жели да ме убије, али иза свега стоје утицајни људи. Мој циљ је да те људе раскринкам", наводи Савчукова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи