Читај ми!

Раскинут уговор о куповини "мистрала", Русији враћен новац

Руски председник Владимир Путин и француски председник Франсоа Оланд донели су заједничку одлуку да раскину уговор о продаји француских носача хеликоптера "мистрал" Русији. Париз је већ вратио новац који је Москва раније уплатила у складу са уговором, саопштио је Кремљ.

Тиме је спор у вези са изостанком испоруке два француска брода Русији, услед украјинске кризе и западних санкција Москви, добио епилог после осам месеци интензивних преговора, преноси Танјуг.

"Москва сматра питање 'мистрала' у потпуности решеним", саопштила је Прес-служба руског председника, након телефонског разговора два лидера, а преноси АФП.

Истовремено, Јелисејска палата је саопштила да су се две стране договориле да ће Русији, поред уплаћеног новца, бити враћена и сва опрема и материјал који је уложила у израду бродова.

"Француска ће имати пуно власништво над бродовима и слободно ће моћи да располаже њима", наводи се у саопштењу Јелисејске палате, преноси париски лист Фигаро.

Уговор о купопродаји "мистрала" вредан 1,2 милијарде евра, који је потписала француска компанија DCNS/STX са руском војном извозном корпорацијом "Рособоронескпрт" 2011. године, предвиђао је испоруку два француска носача хеликоптера Русији, од којих је један требало да буде испоручен 2014, а други 2015. године, подсећа Раша тудеј.

Париз је, међутим, у новембру прошле године донео одлуку да уговор замрзне пошто је Запад наметнуо Москви санкције, оптуживши је за анексију Крима и пружање подршке проруским активистима на истоку Украјине.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи