Читај ми!

ИСИС прети смрћу таоцу из Хрватске, Пусић путује у Каиро

Исламска држава објавила нови снимак, у којем се наводи да ће за 48 сати убити Томислава Салопека, уколико египатске власти у међувремену не ослободе "муслиманке" из затвора. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић путује у Каиро.

На снимку Исламске државе види се маскирана особа како маше ножем иза човека у наранџастом оделу.

Та особа се, читајући текст са папира, идентификовала као Томислав Салопек, кога је ИСИС отео 22. јула.

Читајући мирно са листа папира на енглеском језику, у наранџастом оделу као и сви заробљеници Исламске државе, Хрват је рекао да је ожењен и 30-годишњи отац двоје деце, и додао да га је отела група Синајске провинције, египатски огранак Исламске државе, преноси АП.

Талац каже да ће га отмичари убити у року од 48 сати уколико египатска влада не ослободи "муслиманске жене" које држи у затвору, мада не прецизира када одбројавање почиње.

Такође је рекао да ради за француску компанију "Џенерал џеосјанс", наводи АФП.

Хрватско министарство спољних и европских послова саопштило је да ће шефица дипломатије Весна Пусић отпутовати у Каиро због претње убиством Томислава Салопека.

"Прва потпредседница Владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић у контакту је с египатским министром спољних послова, па ће, у складу са договором с њим и препорукама, отпутовати у Каиро", пише у саопштењу.

Како је пренела Хина, Пусић је у контакту са породицом Салопек. 

Видео-поруку Исламске државе открио је сајт СИТЕ, специјализован за праћење активности радикалних исламиста на интернету.

Снимак, под насловом "Порука египатским властима", направљен је у стилу ранијих пропагандних видео-снимака Исламске државе, у којима прете обезглављивањем и одсецају главе таоцима.

Хрватски Вечерњи лист преноси да се на интернету појавио видео који је објавила Исламска држава, а у којем је 31-годишњи Славонац Т. С. који је недавно отет у Египту.

Портал Индекс пренео је 24. јула да је у Каиру отет 31-годишњи хрватски држављанин, што је први појединачни случај отмице неког хрватског држављанина у било којој страној земљи.

Тада је хрватски портал пренео да је хрватски држављанин Т. С. отет 22. јула у јутарњим сатима, а према тада незваничним информацијама реч је о менаџеру који ради у француској компанији са седиштем у Каиру.

Тог јутра је, како је потврдило и хрватско Министарство спољних послова, аутомобил у којем се возио на путу ка послу заустављен, а отмичари су прво из аута извукли његовог возача, а затим сели у тај исти аутомобил и упутили се с њим у непознатом смеру.

Француска компанија за коју је радио се бави истраживањем и експлоатацијом плина и нафте, а има канцеларију у предграђу Каира, Мади, где живе многе дипломате.

За сада се не зна где је тачно видео-снимак направљен, нити је јасно кога исламисти желе да ослободе, наводи АП и подсећа да египатске власти сада држе у затвору хиљаде исламиста и осумњичених присталица изопштене групе Муслиманска браћа, након што је војска 2013. свргла исламистичког председника Мухамеда Мурсија.

Америчка агенција указује да је најновији снимак Исламске државе објављен дан уочи дуго најављиваног свечаног отварања новог проширења Суецког канала у Египту.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи