Обустављен пријем миграната у главни камп у Аустрији

Аустрија је привремено обуставила пријем нових миграната у свој главни избеглички камп Трајскирхен, 20 километара јужно од Беча, чије су услове Уједињене нације описале као "нехумане".

Забрана пријема нових избеглица у тај камп ступила је на снагу у поноћ, саопштили су неименовани званичници, а за сада се не зна када ће бити укинута, преноси АФП, преноси Танјуг.

У овом кампу, који има капацитета да прими 1.800 људи, тренутно се налази чак 4.000 мушкараца, жена и деце, међу којима су многи приморани да спавају напољу.

"Ситуација у Трајскирхену више није подношљива за тражиоце азила", рекла је министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер.

Провера здравственог стања и почетни административни кораци за људе који пристижу у камп и даље ће се спроводити, али они неће моћи да ту остану, саопштила је њена канцеларија.

Регионални гувернер најавио је прошле недеље овај корак због неадекватних санитарних услова у кампу и потенцијалне опасности од епидемије.

Током недавне посете, представник Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) Кристофер Пинтер описао је ситуацију у кампу као "неподношљиву, опасну и нехуману", наводи француска агенција.

Невладина организација "Амнести интернешенел" сутра ће обићи Трајскирхем како би "стекла јаснију слику о тамошњој ситуацији", рекла је портпаролка те организације за заштиту људских права.

Аустријски камп је затворен за пријем нових избеглица у тренутку када све већи број земаља показује знаке пренапрегнутости услед погоршавајуће мигрантске кризе на континенту.

ЕУ се хвата у коштац са огромним приливом избеглица, међу којима многи ризикују живот бежећи од насиља у Сирији, Ираку и Авганистану.

Скоро 185.000 избеглица поднело је захтев за азил само у првом кварталу ове године, према европској агенцији за статистику Еуростат.

У Аустрији је број таквих захтева премашио 28.300 само у периоду од јануара до јуна, колико их је поднето за целу прошлу годину, а званичници очекују да ће број тражилаца азила у тој земљи достићи чак 80.000 до краја године.

Многи од њих пристижу из суседне Мађарске која је, као и Аустрија, чланица ЕУ Шенген зоне, а која гради ограду дуж границе са Србијом, одакле већина миграната долази, наводи Франс прес.

Аустријска влада је успоставила пријемне центре у полицијским станицама, а контејнере за складиштење претворила у привремене смештајне објекте.

Међутим, министарка Микл-Лајтнер је упозорила да је то само краткорочно решење и оптужила појединачне државе да одуговлаче у обезбеђивању додатног смештаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи