Читај ми!

Снаге Луганска и Доњецка повлаче наоружање

Снаге "Луганске Народне Републике" и "Доњецке Народне Републике" почеле су једнострано повлачење оружја калибра испод 100 милиметара са линије раздвајања.

Прво је "Луганска Народна Република" почела да повлачи наоружање, а касније током дана оружје су почели да повлаче и припадници снага "Доњецке Народне Републике".

Званичник ЛНР Сергеј Козлов рекао је да они не желе да покрену нову фазу сукоба између две стране, пренела је Русија данас.

Козлов каже да се оружје повлачи по наређењу шефа "Републике Луганск" Игора Плотниског, на удаљеност од најмање три километра, јавља Лугански информативни центар.

"Без обзира на компликовану војну и политичку ситуацију у Украјини, нећемо користити ову предност за изазивање новог круга сукоба", рекао је Козлов, додајући да су се на једнострани корак одлучили како би показали да поштују споразум из Минска, очекујућу да украјинска страна учини исто, преноси Тас.

Како би се избегле било какве провокације, повлачење је организовано у присуству представника мисије ОЕБС-а.

"Пре свега повлачимо оружје и војну опрему са положаја у близини насеља, како би спречили губитке међу цивилима", навео је Козлов, додајући да тај корак према миру показује свету ко испуњава споразум из Минска, а ко само симулира да то чини.

И повлачење наоружања ДНР се спроводи под надзором представника Организације за европску безбедност и сарадњу и представника Здруженог Центра за контролу и координацију режима прекида ватре и представника Министарства одбране, пренео је Тас.

Лидер ДНР-а Александар Захарченко и изасланик ЛНР-а у Контакт групи Владислав Деинего изјавили су јуче да су "Самопроглашена Народна Република Доњецк" и "Народна Република Луганск" спремне да једнострано повуку оружје калибра испод 100 мм, три километара од линије раздвајања.

"Као демонстрацију поштовања споразума из Минска спремни смо да предузмемо наредне кораке ка миру", рекао је Захарченко.

Деинего је истакао да ЛНР "подржава инцијативу Доњецке Републике ка нормализацији ситуације у Донбасу", пренео је Тас.

Према јучерашњем саопштењу Министарства одбране Луганска, наређење да се повуче оружје достављено је свим јединицама "Народне Републике Луганск".

Чланице трилатералне Контакт групе за решавање кризе у Украјини потписале су 12. фебруара пакет мера за примену ранијих споразума из Минска. Према првој тачки тог документа, постављен је услов за хитан и свеобухватан прекид ватре, који је ступио на снагу 15. фебруара у поноћ по кијевском времену.

Друга тачка предвиђа повлачење тешког наоружања обе стране на локације на подједнаком растојању од линије раздвајања, како би се створила безбедносна зона најмање 50 км ширине за артиљеријске системе калибра 100 мм и више, зона безбедности од 70 км ширине за вишеструке ракетне бацаче и зона од 140 км ширине за вишеструке ракетне бацаче и тактичке ракетне системе.

Требало би да се наредни састанак Контакт групе одржи у Минску 21. јула.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи