Схетина: Русија нема више офанзивне амбиције

Шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина оценио је да Русија више нема тако офанзивне и агресивне амбиције као пре неколико месеци. Схетина је пољској телевизији ТВН24 изјавио да је сада мала вероватноћа да би проруске снаге на истоку Украјине предузели неку нову офанзиву.

"Мислим да Русија чека. Нема више тако офанзивне и агресивне амбиције као пре неколико месеци", казао је Гжегож Схетина и додао да је сада вероватноћа да би проруске снаге кренуле у нову офанзиву мала, преноси Танјуг.

За то су према оцени пољског министра спољних послова заслужне, пре свега, санкције Запада Русији.

"То је по мом убеђењу ефекат санкција и апсолутног јединства у тој одлуци - да се све земље које су увеле санкције тога и придржавају и да ће тако наставити даље", рекао је Схетина.

Пољска према речима шефа дипломатије сада очекује наставак реализације споразума о Украјини из Минска и то да Кијев одобри за области Донбаса на истоку Украјине специјални статус.

Гжегож Схетина изразио је наду да ће то омогућити украјинским властима да поврате контролу над источном границом.

Схетина је такође поводом демонстрација против прихватања избеглица поручио Пољацима да је њихова дужност да прихватају избеглице.

"Пољацима је такодје 1970-тих, 1980-тих, 1990-тих неко помагао. Пољаци су били емигранти по целом свету. То је солидарност. Ако је некоме пружена помоћ, он мора то да памти и мора да помогне људима којима је сада то потребно", рекао је Схетина.

Бојазни да би Пољска примајући избеглице са севера Африке и Блиског истока ;отворила врата терористима Схетина је назвао апсурдним будалаштинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи