Читај ми!

Шојбле наговестио оставку?

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле у интервјуу за недељник "Шпигл" није искључио могућност своје оставке ако преговори са Грчком не буду ишли у смеру који он очекује.

На питање магазина о неслагању око Грчке, које се појавило ове недеље између њега и канцеларке Ангеле Меркел, која је за мекши став према Атини, министар је признао да има "разлике у мишљењима", преноси Бета.

"То је део демократије", рекао је Шојбле, познат по тврдом ставу према вођи владајуће странке Грчке и премијеру Алексису Ципрасу.

"Заједно се боримо да нађемо решење. Свако има своју улогу. Ангела Меркел је канцеларка, а ја сам министар финансија", додао је Шојбле.

"Политичари носе одговорност својих функција. На то их нико не може натерати. Ако неко то покуша, могу да одем код председника (Јоакима Гаука) и затражим да ме смени", нагласио је Шојбле.

На питање да ли размишља о оставци, Шојбле је одговорио одрично, истичући да "канцеларка Меркел и он могу да рачунају једно на друго".

Меркелова се до сада ослањала на тежину и политички кредит Шојблеа међу већином у Бундестагу, која прихвата план за помоћ Атини, док незадовољство расте међу њеним конзервативцима.

У петак, доњи дом немачког парламента је одобрио покретање преговора о трећем пакету помоћи Грчкој. Али међу конзервативцима (ЦДУ/ЦСУ), 65 посланика није било за то (60 је било против, а пет уздржано).

Шојбле, чија је идеја о "привременом изласку Грчке из еврозоне", изнета током преговора прошлог викенда, разгневила Атину, рекао је у Бундестагу да је тај трећи план помоћи "последња шанса" и да ће бити делотворан само ако "Грци мобилишу све своје снаге".

Волфганг Шојбле, који важи за "немилосрдног" у управљању немачким јавним финансијама, ужива велику популарност међу својим земљацима. У анкети почетком јула позитивну оцену је добио од 72 одсто испитаних.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи