Читај ми!

Курди: Исламска држава користи хемијско оружје

Борци Исламске државе користили су пројектиле са токсичним гасом у борби против курдских снага у Сирији, прошлог месеца, у области Хасакех на североистоку земље, саопштиле су курдске јединице за народну заштиту и просматрачи Групе за људска права.

Јединице за народну заштиту Курда (ЈПГ) тврде да је реч о нападима од 28. јуна, када је гађана четврт Салхија града Хасакех и курдски положаји јужно од Тел Брака.

После удара, ширио се жути гас са јаким мирисом трулог лука, наводи се у саопштењу. У тексту се додаје да је тло у околини било поливено течношћу, која је у почетку била зелена, али је у контакту са сунцем постала жута, јавио је АФП, преноси Танјуг.

"Наши војници су били изложени гасу, који им је спаљивао грла, очи и нос у комбинацији са тешким главобољама, болом у мишићима и поремећајем концентације и кретања. Продужена изложеност хемикалијма изазивала је повраћање, наводи та курдска организација.

ЈПГ је известио да у тим нападима није било мртвих и да су се изложени, касније опоравили од симптома. Курди су додали да су њихови борци, последњих недеља заробили индустријске гас маске исламистичких снага, што "потврђује да су били спремни и опремљени за хемијски рат на овом делу фронта."

Посматрачи су такође пријавили два напада. Позивајући се на месне медицинске изворе, британска посматрачка група је саопштила да је најмање 12 курдских бораца имало симптоме гушења, горења очију и повраћања, после напада, јужно од Тел Брака.

Ни Курди, ни посматарчи нису могли да потврде која је врста хемикалије коришћена, иако је ЈПГ навео да је обављена истрага у сарадњи са стручњацима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи