Читај ми!

Британија Кипру враћа делове територије ако дође до споразума

Велика Британија је спремна да поклони Кипру, у случају мировног споразума између кипарских Турака и Грка, велике делове територије на том острву на којима се налазе британске војне базе, изјавио је у Никозији шеф британске дипломатије Филип Хамонд.

Јасно смо ставили до знања да је, у случају проналаска решења, Велика Британија спремна да врати важан део територије Кипру, рекао је Филип Хамонд после разговора с кипарским колегом Јоанисом Касулидисом, преноси Бета

Хамонд је изразио наду да би то повољно утицало на привреду острва подељеног од 1974. године.

Британија, бивша колонијална сила на Кипру, задржала је две војне базе, које су остале под британским суверенитетом после незавиности земље 1960. године.

Из базе код Лимасола, британска авијација спроводи ваздушне нападе на положаје сунитских екстремиста из Исламске државе у Ираку од септембра 2014. године.

Преговори о уједињењу се с прекидима деценијама воде уз помоћ УН. Две стране покушавају да се договоре о овлашћењима заједничке државе, повраћају имовине Грцима у турском делу, о судбини несталих лица, као и о статусу Турака који су се у међувремену доселили на острво. Република Кипар захтева и да Анкара с њене територије повуче окупационе трупе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи