Минут ћутања и шетња за жртве напада у Лондону 2005.

Минутом ћутања и шетњом солидарности Британци су данас обележили 10. годишњицу самоубилачких бомбашких напада у Лондону, у којима је погинуло 52, а рањено више од 700 људи.

Британски премијер Дејвид Камерон и градоначелник Лондона Борис Џонсон положили су венце на споменик у лондонском Хајд Парку, а цвеће на места четири бомбашка напада положили су преживели, радници железнице и хитних служби, преноси Танјуг.

У склопу обележавања годишњице напада, планирана је служба у катедрали светог Павла у Лондону, пренео је АП.

Део житеља Лондона пешице је прешао пут до радних места под слоганом "Ходајмо заједно" у знак сећања на дан када је пре 10 година градска подземна мрежа заустављена.

Камерон је рекао да је недавни масакр 30 британских туриста у Тунису подсетник да је "претња од тероризма и даље реална, колико и смртоносна".

"Убиство 30 невиних Британаца док су летовали у Тунису, брутални је подсетник те чињенице. Али ми никада нећемо бити застрашени тероризмом", поручио је британски премијер.

Биланс настрадалих у нападу у тунишанском летовалишту Сусу највећи је губитак живота за Британију у једном џихадистичком нападу од бомбашких напада у Лондону у јулу 2005.

Четири Британца инспирисана Ал Каидом дигли су се у ваздух у три воза лондонског метроа и једном аутобусу током јутарњег шпица 7. јула 2005.

Три бомбаша самоубице активирали су бомбе у метроу на станицама Алдгејт, Еџвер Роуд и Расел сквер.

Сат времена касније, четврти бомбаш самоубица активирао је експлозивну направу у дабл декеру на Тргу Тависток близу Расел сквера, при чему је погинуо и повређен део људи који су претходно евакуисани из метроа.

Безбедносне службе у Британији и даље се боре са проблемом радикализације коју је открио овај напад, који нису извели страни борци већ четворица британских младића.

Стотине Британаца настоји да се придружи екстремистичкој групи Исламска држава у Сирији и Ираку, подстичући бојазни да би могли да се врате и изведу нападе у домовини.

Ниво терористичке претње у Британији остаје озбиљан, други од укупно пет нивоа, што значи да је напад веома могућ, навео је АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи