Читај ми!

Историјски споразум Ватикана и Палестине

Ватикан је потписао историјски споразум са Палестином, две године након што ју је званично признао као државу.

Споразум који се односи на живот и активности Римокатоличке цркве у Палестини, први је откако је Ватикан у фебруару 2013. године признао палестинску државу, преноси Танјуг.

О томе је договор у принципу постигнут прошлог месеца, а Израел га је осудио као ударац за мировни процес, подсећа АФП. О споразуму се преговарало читавих 15 година.

Ватикан је признао Палестину након што је у новембру 2012. године гласао за њено признање у Генералној скупштини УН.

Званичници Ватикана су то описали као одраз жеље Цркве да се сукоб у Светој земљи оконча решењем о две државе, односно стварањем независне Палестине уз Израел.

Израелско министарство спољних послова изразило је жаљење због одлуке Ватикана.

"Тај нагли корак штети шансама за постизање мировног споразума и штети међународним напорима да се Палестинци убеде да се врате преговарачком столу на директне преговоре с Израелом", наведено је у саопштењу министарства, које је споразум означило као једностран.

"Израел не може да прихвати једностране тврдње у споразуму које не узимају у обзир виталне интересе Израела и јединствен историјски статус јеврејског народа у Јерусалиму", истиче се у документу.

Палестинска управа сматра Ватикан једном од 136 земаља које су признале Палестину као државу, иако неки тај број сматрају спорним и има земаља које су сада чланице ЕУ а признале су палестинску државу у совјетској ери.

Ватикан од 1993. године има дипломатске односе с Израелом, али тек би требало да закључи споразум о правима Цркве у јеврејској држави, о коме се преговара од 1999. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи