Читај ми!

Абот: Исламска држава је култ смрти

Aустралијски премијер Тони Абот изјавио је да је од кључне важности да се нађе начин за спречавање ширења идеологије екстремизма који привлачи хиљаде страних бораца у Ирак и Сирију да се боре на страни Исламске државе. Аустралијска обавештајна служба упозорила да ИС има материјал да развије оружје за масовно уништавање.

"Не можете да преговарате са таквом организацијом, једино можете против ње да се борите" рекао је Абот на Азијско-пацифичкој регионалној конференцији о борби против терористичке пропаганде, преноси Танјуг.

Премијер истиче да та џихадистичка група има глобалне амбиције и да представља смртоносни култ са пипцима који сежу веома далеко.

На дводневном регионалном самиту у Сиднеју учествују високи званичници 25 земаља, укључујући Малезију, Сингапур, Јапан, Лаос, Вијетнам и Нови Зеланд, као и директори компанија попут "Фејсбука", "Твитера" и "Гугла".

Абот је истакао да се Исламска држава сваком појединцу и свакој влади представља поруком: "Предај се или умри" и додаје да то није тероризам са локалним него глобалним амбицијама.

Аустралијски премијер је поручио да је главни изазов изналажење начина како спречити младе људе да се прикључе џихадистичким групама, што је и главни циљ конференције.

"Желимо да младићи идеалистичких ставова схвате да је прикључивање смртоносном култу попут Исламске државе један потпуно погрешан начин да искажу своју потребу да се за нешто жртвују", истакао је Абот.

Према проценама аустралијских власти, више од 100 држављана те земље бори се у Сирији и Ираку на страни Исламске државе, а Аустралија је прошле године подигла степен приправности на висок ниво због опасности од тероризма.

ИС има материјал да развије оружје за масовно уништавање

Аустралијска обавештајна служба упозорила је да је Исламска држава освојила довољне количине радиоактивног материјала да би могла да направи велику "прљаву" бомбу, експлозив који може да расеје радиоактивни материјал по великој површини.

Према извештају аустралијске обавештајне агенције, који је пренео Индипендент, џихадисти поседују радиоактивни материјал, у највећој мери украден из владиних објеката.

НАТО је изразио забринутост због тих залиха које су у поседу ИС, изјавила је министарка спољних послова Аустралије Џули Бишоп.

Позивајући се на извештаје аустралијског министарства одбране и министарства спољних послова, Џули Бишоп додала је да екстремисти ИС "нису узели само новац из локалних банака" када су прошли кроз огромне просторе Ирака и Сирије.

Према њеним речима, НАТО је забринут и због материјала које је ИС прикупио из болница и истраживачких центара, а који су били доступни само владама.

Аустралијска група, блок који чини 40 држава и који се бори за прекид употребе хемијског оружја, одржао је прошле недеље у Перту седницу поводом те ситуације, преноси сајт Раша тудеј.

Џули Бишоп је на том састанку говорила о страху да ИС користи отровне гасове попут хлора као оружје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару