Турска, коалициона влада све извеснија

Премијер Турске Ахмет Давутоглу објавио је у среду почетак очекиваних консултација са опозицијом о формирању коалиције, три дана после општих избора који су владајућој конзервативној исламској странци ускратили апсолутну већину у парламенту.

Ахмет Давутоглу је на државној телевизији ТРТ рекао да само Странка правде и развоја (АКП) може да буде глава коалиције, јавља Танјуг.

"Али, ако други буду то опструисали и не могу да нађу решење заједно, онда ћемо опет ићи пред народ - на превремене изборе", рекао је шеф владе.

Партија правде и развоја, која је на власти 13 година, на изборима у недељу поново је била прва са 40,8 одсто гласова.

Странка председника Реџепа Тајипа Ердогана освојила само 258 од 550 места у Парламенту, што ју је први пут натерало на формирању коалиционе владе са неком од три опозиционе странке.

"Састаћу се са свом искреношћу са сваком од опозиционих странака. Немамо 'црвену линију'", рекао је Давутоглу од кога је затражено да формира и нову владу, а до тада је на челу прелазне.

Два главна противника АКП - Републиканска народна партија (ЦХП) и Партија националистичке акције (МХП) имају 132, односно 80 места.

Прокурдска странка ХДП (Демократска странка народа), постигла је историјски резултат слањем 80 својих посланика у Скупштину.

И Ердоган је, такође, изразио подршку "било којем коалиционом моделу", каже један водећи члан опозиције, посланик и бивши лидер ЦХП Дениз Бајкал.

Шеф владе је такође указао на одбијање бирача да прихвате уставне реформе која је Ердоган желео.

Неуспех који је тако претрпела његова странка, лични је пораз за Ердогана који се током кампање залагао да се успостави јако председништво.

АКП није добио већину потребну само за гласање о реформи Устава, те је тај пројекат одложен на неодређено време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару