Читај ми!

Дачић:ОЕБС жели да помогне у решевању конфликата

Председавајући ОЕБС-у, шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у Тбилисију да Србија, као председавајућа ОЕБС-у, жели да помогне да се превазиђу све последице оружаног сукоба Русије и Грузије 2008. године и заложио се за наставак дијалога како би се дошло до решења прихватљивог за све стране.

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора са шефицом грузијске дипломатије Тамаром Берукјашвили, Дачић је рекао да се Србија као председавајућа ОЕБС-у труди да одигра конструктивну улогу, и да у условима када је украјинска криза у фокусу светске јавности, други региони и други конфликти не остану по страни, пренела је Бета.

"Спремни смо да помогнемо да се нађе најбољи начин и да дође до напретка у разговорима како би се сва та питања, а посебно ургентна, као што су хуманитарна питања, питање несталих, избеглица и расељених, слободе кретања... решила што брже и без задирања у статусна питања", рекао је Дачић.

Дачић је навео да ОЕБС пружа максималну подршку региону Јужног Кавказа, укључујући Грузију, и указао на неопходност решавања конфликата дијалогом јер је "алтернатива томе ратни сукоб, што нико не жели".

"Потребно је много стрпљења, дипломатске мудрости и преговарачких капацитета да се дође до решења које ће одговарати свима. Србија има пуно разумевања за све проблеме у том региону јер је и сама нажалост имала доста негативних искустава у ближој прошлости", рекао је Дачић.

После кратког рата с Грузијом у лето 2008, Русија практично има потпуну контролу над два грузијска региона - Јужном Осетијом и Абхазијом. Споразумом потписаним марта ове године у Кремљу, економија и војска Јужне Осетије формално су инкорпорирани у економију и војску Русије, а сличан споразум са Абхазијом је потписан прошле године.

Грузијска министарка Берукашвили рекла је да је "потписивање тзв. споразума између окупираних територија (Грузије) и њихових тзв. влада, и Русије, грубо кршење свих међународних норми и права".

Берукашвили је нагласила да Грузија, као суверена земља, цени улогу ОЕБС-а у решавању конфликта и да је одлучна да не користи војну силу за његово решавање.

"Намера Грузије је да створи међународне механизме за безбедност ... и спремна је да настави конструктивну сарадњу са западним земљама и међународном организацијама да би искористила све што јој је на располагању, и постигла конкретне резултате и то корак по корак", додала је Берукашвили.

Шефица грузијске дипломатије и Дачић разговарали су и о билатералној сарадњи и изразили жељу да унапреде политичке и економске односе две земља као и сарадњу у области културе, уметности, спорта.

Дачић је захвалио Грузији због подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, и додао да и Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Грузије.

Рекао је да Србија пружа подршку Грузији на њеном европском путу и да се залаже за што брже интегрисање и Србије и Грузије у европске токове.

Наставак подршке демократији у Грузији

Председавајући ОЕБС-у састао се и са председником Грузије Гиоргијем Маргвелашвилијем, премијером Ираклијем Гарибашвилијем и председником парламента Давитом Усупашвилијем, као и са представницима политичких странака.

Дачић је нагласио да ће ОЕБС наставити да пружа подршку Грузији у решавању изазова на унутрашњем и спољњем плану, саопштило је Министарство спољних послова.

"Подржавамо развој јаке и динамичне демократије у Грузији кроз примену ОЕБС-ових стандарда", рекао је Дачић додајући да је потребна је свежа перспектива за проналажење начина за ефикасно управљање разнородним активностима ОЕБС-а у Грузији.

У посети Грузији Дачић борави у склопу обиласка мисија ОЕБС на Јужном Кавказу. Јуче је био у Азербејџану, а сутра ће посетити Јерменију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару