Читај ми!

Кери стигао у САД, следи операција

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је из Женеве у Бостон, где ће му бити оперисана нога коју је сломио у Француској док је возио бицикл.

Џон Кери (71) је из Женеве летео специјалним војним авионом и одмах по слетању смештен је у Општу болницу у Масачусетсу, саопштио је портпарол Стејт департмента Џон Кирби, преноси Танјуг.

Допутовао је у пратњи свог ортопедског хирурга Дениса Бурка и више чланова медицинског особља.

Амерички званичници тврде да та повреда неће спречити Керија да учествује у преговорима са Ираном о нуклеарном програму те земље, а Кери је поручио француском министру спољних послова Лорану Фабијусу да ће телефонски учествовати на самиту у Паризу, где ће се окупити представници десетак земаља да би разговарали о стратегији коалиције у борби против Исламске државе у Ираку и Сирији, пренела је агенција Ројтерс.

Кирби је навео да ће Кери бити оперисан у току дана.

Амерички државни секретар је у недељу сломио ногу док је возио бицикл на делу трасе где се одржава бициклистичка трка Тур де Франс. Кери је ударио у ивичњак и сломио десну бутну кост, после чега је хеликоптером превезен у швајцарску болницу ХУГ.

Будући да је сломио бутну кост, то је изазвало спекулације да би његов опоравак могао да потраје и да га спречи да учествује у преговорима са Ираном онолико интензивно како је учествовао током претходне две године.

Амерички Стејт департмент је, негирајући такве спекулације, саопштио да је Кери посвећен "агресивном плану опоравка" и да је већи део јучерашњег и данашњег дана провео на телефону са својим колегама, укључујући министре спољних послова Француске, Шпаније и Ирана.

"Фокус државног секретара Керија ће у јуну бити искључиво преговори са Ираном. Његова повреда то не мења. Он и његов читав тим су апсолутно посвећени актуелном распореду и раде на томе да преговори буду окончани, како је планирано, до 30. јуна", изјавила је портпаролка Стејд департмента Мари Харф.

Кери је уочи полетања из Женеве на Твитеру изразио оптимизам поводом свог опоравка.

"Радујем се скором оздрављењу и повратку на посао у Стејт департмент. У међувремену, настављам да радим. Много хвала свима који су ми пожелели брз опоравак", написао је Кери на свом налогу.

Харф је истакла како се очекује да ће Кери лично присуствовати наредној рунди преговора са Ираном, док је портпарол Беле куће Џош Ернест био мање сигуран у то, иако је истакао да Керијева сломљена нога неће негативно утицати на преговоре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи