Амнести: Хамас починио ратне злочине против Палестинаца

Организација за људска права Амнести интернешенел објавила је да је исламистички Хамас починио ратне злочине против палестинских цивила у Појасу Газе током прошлогодишњег рата против Израела.

Прекидом ватре крајем августа окончано је 50 дана сукоба између милитаната у Гази и израелске војске, у коме је убијено више од 2.100 Палестинаца, највише цивила. На израелској страни погинуло је 67 војника и шесторо цивила.

"Снаге Хамаса извеле су бруталну кампању отмица, мучења и незаконитог убијања Палестинаца оптужених за колаборацију са Израелом и других током израелске војне офанзиве на Газу", наводи се у извештају АИ, преноси Танјуг.

Портпарол Хамаса критиковао је тај известај, означивши га нефер, непрофесионалним и некредибилним, пренео је Ројтерс.

"Извештај је уперен против палестинског отпора и покрета Хамас, намерно је претерао у описима, а да нису саслушане све стране и није учињен напор да се провери истинитост детаља и информација", рекао је портпарол Хамаса Фавзи Бархум.

У претходном извештају у марту АИ је такође критиковао Израел и оптужио ту земљу за ратне злочине током сукоба. Уз многобројне жртве најмање 16.245 домова је уништено или се у њима више не може становати. Милитанти из Газе испалили су хиљаде ракета и мина на Израел.

У данашњем извештају АИ је навео многобројне случајеве, од којих "подилази језа", о мучењу и убијању Палестинаца, оптужених да су помагали Израелу.

"Де факто администрација Хамаса дала је одрешене руке својим снагама безбедности за ужасна злостављања, укључујући и она против својих људи у заточеништву.Те акције, од којих подилази језа и од којих неке представљају ратне злочине, имале су за циљ освету и ширење страха широм Појаса Газе", навела је организација за људска права.

Хамас контролише Појас Газе, палестинску територију на обали Средоземног мора, која се граничи с Израелом и Египтом.

Палестинци су се учланили у Међународни кривични суд након окончња рата. Израел се томе упротивио, а МКС сада истражује могуће ратне злочине у сукобу. Учлањење у суд такође отвара могућност за суђења Палестинцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару