Русија одустала од "мистрала"

Русија више неће чекати Француску да испоручи носаче хеликоптера типа "мистрал" и сада је "тема разговора" две земље износ компензације коју ће Париз морати да исплати Москви, јер није испунио одредбе уговора, саопштио је Колегијум војноиндустријске комисије Русије.

"Русија их неће узети и то је готова ствар. Сада имамо само једну дискусију, а то је новчани износ који треба да буде враћен Русији", рекао је заменик председника Колегијума Олег Бочкарјов.

Навео је да Русија планира да изгради своје носаче хеликоптера класе "мистрал" као замену за оне које Француска није испоручила, преноси Танјуг.

"Планирали смо такве типове бродова. Тренутно су у пројектној фази, али ћемо их градити на мало другачији начин. Имамо донекле другачију технологију рада морских десантних пловила, нећемо једноставно копирати 'мистрале'", рекао је Бочкарјов.

Требало би да специјални представник за решавање ситуације са "мистралима" из Француске ускоро дође на преговоре у Русију, навео је Бочкарјов.

Уговор о испоруци два носача хеликоптера типа "мистрал" закључили су француска компанија "DCNS/STX" и руска фирма "Рособороноекспорт" 2011. године, а вредност уговора била је 1,2 милијарде евра.

Први брод "Владивосток" требало је да буде испоручен Русији у новембру прошле године, али је француски председник Франсоа Оланд "ставио испоруку на чекање као израз његовог неслагања са наводним мешањем Москве у украјинску кризу", наводи Спутњик.

Други носач хеликоптера "Севастопољ" требало је да буде испоручен ове године.

Раније овог месеца Париз је "наводно" предложио раскид уговора и понудио да плати око 865 милиона долара, под условом да Москва дозволи да Француска прода носаче хеликоптера трећој страни, али Москва је одбила понуду Париза, јер се договор тренутно процењује на вредност од око 1,3 милијарде долара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи