Нетанијаху нуди преговоре, Палестинци одбијају

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини да би желео да обнови преговоре са Паестинцима, пише израелски лист "Хаарец".

Нетанијахуова идеја је да се договоре будуће границе и која ће јеврејска насеља на окупираној Западној обали остати унутар Израела, наводи Танјуг.

Та земља је освојила Западну обалу у шестодневном рату 1967. године. Палестинци желе да на њој створе независну палестинску државу, која ће обухватити и Појас Газе, а главни град ће бити источни Јерусалим.

Они сматрају да је сва израелска изградња на окупираној земљи нелегална, а ту позицију је усвојила и међународна заједница, подсећа Асошијетед прес.

Нетанијаху жели међутим да задржи бар велике блокове јеврејских насеља унутар сепарационе баријере коју је Израел подигао према Западној обали да би се одвојио од Палестинаца.

Палестински министар спољних послова Ријад ал Малки рекао је да Нетанијаху "покушава да обмане свет својим безначајним говором".

Главни палестински преговарач подсетио је на палестински став о насељима, истакавши да је јасно да су она нелегална и да је дискусија о њиховим границама ирелаватна.

Током недавне посете Федерек Могерини Нетанијаху је поверио да му је циљ постизање разумевња о границама блокова јеврејских насеља које би Израел анектирао на основу сваког мировног споразума.

Он сматра да би тако било јасније на којим деловима Западне обале Израел може да настви да гради.

Израелски премијер је, како наводи "Хаарец", придао велику важност састанку са Могерини прошле среде.

Она је изразила намеру да утврди могу ли се обновити мировни преговори.
Један високи израелски званичник рекао је да је Нетанијаху хтео да изрази спремност и вољу за обнову преговора, имајући у виду неповерење ЕУ према њему у односу на палестинско питање.

Нетанијаху је веома забринут због припрема у Бриселу да се уведу санкције, као што су означавање производа са Западне обале у супермаркетима ЕУ, као и настојањима Француске да представи Савету безбедности УН резолуцију која ће одредити принципе за рашење сукоба између два народа.

Зато је он на почетку састанка са високом представницом а безбедност и спољну политику ЕУ рекао да је посвећен принципу две државе за два народа и то пред камерама, истакавши да подржава стварање демилитаризоване Палестине и да се то није изменило.

Тада је он то први пут рекао након недавног формирања своје владе, а за време изборне кампање у марту је обећао тврдолинијашима да палестинска држава неће бити створена ако поново буде премијер.

Могерини у одговору није користила фразу решење о две државе, већ ону која се Израелу више свиђа - две државе за два народа, што је наводно индиректно признање израелском захтеву да се призна као држава јеврејског народа.

Тај захтев Палестинци су више пута одбили.

Могерени наводно цени оно што је Нетанијаху рекао али не сматра да је то довољно.
"Заинтересована сам да такође видим кораке на терену, који ће подупрети ваше саопштење и показати посвећеност решењу о две државе за два народа", рекла је Могерини како тврди извор на који се позива "Хаарец".

Нетанијаху је одговорио да жели да обнови преговоре са Палестинцима што је могуће пре и да жели такође да се то преговори фокусирају на блокове јеврејских насеља.

У јеврејским насељима на Западној обали и у источном Јерусалиму живи више од пола милиона Јевреја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи